Subiectul analizei de astazi il reprezinta o societate comerciala cu 7 puncte de lucru care importa marfa. Aceasta este distribuita mai departe la magazine pe baza de avize de insotire, dar in contabilitate toata marfa, la pret de achizitie si la pret de vanzare, este inregistrata intr-un singur cont. Nu sunt analitice la contul 371. Magazinele nu completeaza raportul zilnic de gestiune. Vom afla in continuare daca, in aceasta situatie, exista vreun risc ca societatea sa fie sanctionata.
Iata raspunsul specialistului!
Metodele de contabilitate analitica a bunurilor (operativ-contabila, cantitativ-valorica si global-valorica) erau prevazute la pct. 30 si urm. din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMEF 3512/2008. In prezent acest ordin a fost abrogat, iar noile norme aprobate prin OMFP 2634/2015 nu mai contin prevederi referitoare la contabilitatea analitica a bunurilor. Nici Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 nu contin prevederi referitoare la contabilitatea analitica a bunurilor/stocurilor.
Insa, chiar daca nu mai sunt cuprinse/formalizate intr-un act normativ in vigoare, metodele de contabilitate a bunurilor descrise de vechile prevederi pot fi aplicate in practica.
In aceste conditii, metoda global-valorica poate fi aplicata pentru evidenta marfurilor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul.
Conform pct. 35 din normele metodologice amintite metoda global-valorica se aplica pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurante, bufete etc.), folosindu-se formularul comun "Fisa de cont pentru operatiuni diverse" (cod 14-6-22) si raportul de gestiune, dupa caz. Potrivit acestei metode, contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atat la gestiune, cat si in contabilitate, iar verificarea concordantei inregistrarilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectueaza numai valoric, la perioade stabilite de unitate. Raportul de gestiune se completeaza pe baza documentelor de intrare si de iesire a marfurilor si ambalajelor si de depunere a numerarului din vanzare, iar in fisele valorice (tinute pe gestiuni in cadrul conturilor de marfuri si ambalaje din contabilitate) inregistrarile se fac pe baza acelorasi documente. Soldurile valorice ale marfurilor si ambalajelor aflate in gestiune se verifica pe baza raportului de gestiune predat la contabilitate sau cu ocazia inventarierii, dupa caz.
Daca se aplica aceasta metoda global-valorica nu este nevoie de utilizarea de conturi analitice pe gestiuni ale contului de marfa.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Doar in cazul metodei operativ-contabile, tinerea evidentei valorice pe conturi de stocuri se face prin desfasurarea valorica pe gestiuni (cu analitice la contul 371) sau in cazul metodei cantitativ-valorice, conturile sintetice care reflecta stocurile se desfasoara in analitic pe gestiuni (pct. 31 si pct. 33 din Normele metodologice respective).
In aceste conditii metoda de contabilitate analitica a bunurilor/stocurilor utilizata trebuie precizata in manualul de politici contabile adoptat la nivelul fiecarei entitati din Romania. In caul prezentat, daca nu se intocmesc rapoarte zilnice pe gestiune de catre magazine nu se poate aplica metoda global-valorica, iar societatea va trebui sa aplice metoda operativ-contabila sau metoda cantitativ-valorica, ceea ce implica desfasurarea contului sintetic 371 – Marfuri pe analitice corespunzatoare fiecarei gestiuni. In plus, metoda cantitativ-valorica, asigura un grad mai mare de acuratete a informatiilor prin faptul ca permite si efectuarea unui punctaj periodic cantitativ dintre cantitatile operate in fisele de magazie si cele din fisele de cont analitic din contabilitate, spre deosebire de metoda global-valorica care permite efectuarea punctajului doar din punct de vedere valoric.
Din punct de vedere al sanctiunilor, potrivit art. 41 pct. 2 lit. a, b si c si art. 42 alin. 1 din Legea contabilitatii 82/1991 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei nerespectarea prevederilor legale in materie referitoare la aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie, la utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate ori la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate si inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera.
Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.