email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli cu transportul. Recuperarea sumelor inregistrate pe seama beneficiarului

tranzactie intracomunitaraTVAbeneficiarrecuperare cheltuielitransportlivrare bunuri


Pentru o tranzactie intracomunitara, o persoana impozabila din Romania efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri catre o persoana impozabila din CE, iar contractual, transportul bunurilor este in sarcina cumparatorului. Beneficiarul negociaza cu furnizorul sa angajeze acesta un transportator si sa ii refactureze costul transportului, astfel furnizorul contracteaza un transportator pentru transferul bunurilor. Pentru ca nu este obligatia contractuala a furnizorului sa efectueze transportul bunurilor, cheltuiala cu transportul nu este considerata accesorie livrarii intracomunitare de bunuri realizate si in acest fel rezulta ca furnizorul va aplica structura de comisionar in vederea recuperarii cheltuielilor de transport inregistrate pe seama beneficiarului.

Tratamentul de TVA aplicabila serviciului de transport realizat in beneficiul furnizorului va fi aplicat similar de furnizor la refacturarea transportului catre beneficiar, luand in calcul regulile privind locul prestarii serviciilor. Se considera ca transportatorul realizeaza un serviciu de transport intracomunitar supus TVA in Romania, unde incepe transportul.

Avand in vedere ca furnizorul nu poate comunica un cod valabil de TVA din alt stat membru, furnizorul va primi o factura cu TVA pe care il va deduce, deci se considera ca furnizorul a prestat el insusi serviciul de transport intracomunitar in relatia sa cu beneficiarul. Astfel, pentru ca beneficiarul comunica un cod valabil de TVA din alt stat membru, furnizorul va factura fara TVA serviciul de transport intracomunitar.

In cazul transportului, daca acesta este efectuat pe teritoriul CE, serviciile de transport se vor refactura fara TVA, deoarece serviciul este neimpozabil in Romania, fiind taxabil in tara membra CE. Daca transportul s-ar fi efectuat in Romania, acesta s-ar fi facturat cu TVA, deoarece locul transportului este locul unde efectiv se presteaza aceste servicii, conform art. 133 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal.

In cazul refacturarii de costuri, firma din Romania aplica structura de comisionar prin care se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective, deoarece primeste o factura pe numele sau si emite o factura in numele sau. in acest context, firma din Romania are calitatea de comisionar care actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului.

Comitentul este firma din CE care a beneficiat de serviciul de transport, pentru care se aplica regula generala de taxare de la art.133 alin. (2) conform caruia serviciul este impozabil in tara membra CE, iar persoana impozabila care refactureaza astfel de cheltuieli nu este obligata sa aiba inscris in obiectul de activitate realizarea prestarilor de servicii pe care le refactureaza.

Acest fapt este reglementat, in mod expres, prin normele de aplicare a art. 137 la pct. 19 alin. (4).

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tranzactie intracomunitaraTVAbeneficiarrecuperare cheltuielitransportlivrare bunuri


Data aparitiei: 19 Octombrie 2012

Votati articolul "Cheltuieli cu transportul. Recuperarea sumelor inregistrate pe seama beneficiarului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X