In randurile de mai jos, stabilim daca pentru activitatea de restaurant mai este necesara utilizarea conturilor 378 si 4428, descarcarea prin coeficient k sau daca programul genereaza un raport cu costurile aferente produselor se poate face doar descarcare 600 = 301 si 607 = 371 atat la bar si la bucatarie. Programul genereaza intrarile fara adaos si nota de aprovizionare este doar
% = 401
371
301
4426.
Potrivit art 287 alin (1) din OMFP 1802/2014 privind Reglementarile contabile:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
"Metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii:
- motivul modificarii metodei, si
- efectele sale asupra rezultatului"
Asadar, se poate aplica orice metoda privind contabilitatea analitica a bunurilor in functie de politica contabila a firmei si respectand prevederile legale de mai sus.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Nu exista nicio reglementare legala care sa impuna o anume metoda de tinere a contabilitatii analitice a bunurilor.
Metoda cantitativ- valorica in conditiile in care detineti un program informatic care calculeaza corect costul marfurilor si al materiilor prime, consideram ca se poate aplica, avand in vedere si faptul ca OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile nu mai contine nicio prevedere privind modul de tinere a contabilitatii analitice a bunurilor, asa cum prevedea OMEF 3512/2008 (abrogat).
Metoda cantitativ- valorica presupune un punctaj intre cantitatile inscrise in fisele de magazie si cantitatile inscrise in fisele de cont analitice din contabilitate, aceasta metoda oferind astfel o imagine fidela asupra evidentei analitice a bunurilor.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal