Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Contabilitatea reducerilor de pret. O analiza a expertului contabil

Data actualizarii: 17 Mai 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografii Contabilereduceri de pretreducerile comercialeinregistrari contabile
Expert contabil Teodora Lupascu

Potrivit principiului prevalentei economicului asupra juridicului, prezentarea valorilor din cadrul elementelor din bilant si contul de profit si pierdere se face tinand seama de fondul economic al tranzactiei sau al operatiunii raportate si nu numai de forma juridica a acestora.

Prin respectarea acestui principiu se are in vedere inregistrarea in contabilitate si prezentarea fidela a operatiunilor economico-financiare, in conformitate cu realitatea economica, punand in evidenta drepturile si obligatiile, precum si riscurile asociate acestor operatiuni.

Inregistrarea in contabilitate a evenimentelor si operatiunilor economico-financiare trebuie sa reflecte modul in care acestea se produc, in baza documentelor justificative. Prin urmare, documentele care stau la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economico-financiare trebuie sa fie in concordanta cu realitatea.

Totodata, contractele incheiate intre parti trebuie sa prevada modul de derulare a operatiunilor si sa respecte cadrul legal existent. In conditii uzuale, forma juridica a unui document trebuie sa fie in concordanta cu realitatea economica. in cazuri rare, atunci cand exista diferente intre fondul sau natura economica a unei operatiuni sau tranzactii si forma sa juridica, o societate va inregistra in contabilitate aceste operatiuni, cu respectarea fondului economic al acestora.

Una din situatiile in care se aplica principiul prevalentei economicului asupra juridicului o reprezinta incadrarea reducerilor acordate, respectiv primite, la reduceri comerciale sau reduceri financiare.

Alte exemple care presupun aplicarea aceluiasi principiu sunt: incadrarea, de catre utilizatori, a contractelor de leasing in leasing operational sau financiar; incadrarea operatiunilor la vanzare in nume propriu sau comision, respectiv consignatie; recunoasterea veniturilor, respectiv a cheltuielilor in contul de profit si pierdere sau ca venituri in avans, respectiv cheltuieli in avans; incadrarea participatiilor ca fiind detinute pe termen lung sau pe termen scurt; recunoasterea participatiilor detinute ca fiind de natura actiunilor detinute la entitati afiliate, a intereselor de participare sau sub forma altor imobilizari financiare.

IMPORTANT!

Regula cere ca pretul de vanzare sa fie diminuat mai intai cu valoarea reducerilor comerciale, obtinandu-se astfel netul comercial, pentru ca apoi sa se deduca valoarea scontului de decontare si sa rezulte in final netul financiar.

Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau atunci cand cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza, in sensul reducerii, costul de achizitie al bunurilor.

Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective. Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.

EXEMPLU

SC "Ferma OBC" SRL cumpara furaje de la SC "Animal Food" SRL pentru hrana ovinelor, bovinelor si cabalinelor pe care le are in ferma, la pretul de 10.000 lei. Cumparatorul are un statut preferential in relatiile contractuale cu vanzatorul, fapt pentru care acesta din urma ii acorda o remiza de 6% din valoarea furajelor care este consemnata in factura, dupa cum urmeaza:

Furaje                                10.000 lei
Remiza                               6% 600 lei
NET COMERCIAL          9.400 lei
Reflectarea operatiunilor in contabilitatea SC "Ferma OBC" SRL

Inregistrarea in contabilitate a achizitiei furajelor:

3026             =        401        9.400 lei
"Furaje"             "Furnizori"

Evidentierea in contabilitate a darii in consum a furajelor:


6026              =                     3026              9.400 lei
"Cheltuieli privind furajele"        "Furaje"

Reflectarea operatiunilor in contabilitatea SC "Animal Food" SRL

inregistrarea in contabilitate a vanzarii furajelor:

4111                     =             707                9.400 lei
"Clienti"                "Venituri din vanzarea marfurilor"


Evidentierea in contabilitate a scaderii de gestiune pentru stocurile respective de marfuri:

607                    =             371               7.000 lei
"Cheltuieli privind marfurile"            "Marfuri"

NOTA!

Prin urmare, reducerile comerciale acordate initial la facturare nu se contabilizeaza distinct la cumparator, stocurile urmand a fi inregistrate la valoarea lor neta comerciala.

La vanzator, veniturile vor fi, de asemenea, evidentiate in contabilitate la valoarea rezultata dupa scaderea valorii reducerilor comerciale. Scaderea din gestiune a stocurilor vandute se va face la valoarea lor de inregistrare in contabilitate, fara a se tine cont de valoarea reducerilor comerciale acordate cu ocazia vanzarii acestora.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X