Reducerea TVA la paine a avut la baza un argument destul de solid care a tinut cont de modul in care functioneaza piata din punct de vedere concurential.
Astfel, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca reducerea TVA la paine, "pe tot lantul de productie", va genera si o scadere a pretului la produsele de panificatie, insa masura urmareste in primul rand crearea unui mediu concurential corect, care sa salveze societatile ce isi platesc impozitele.
In cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Alba Iulia, Daniel Constantin a declarat ca reducerea TVA la paine a avut in vedere crearea unui mediu concurential corect in domeniul panificatiei:
"In momentul in care am introdus si am militat pentru aceasta masura de reducere a TVA la paine, pe tot lantul de productie, - pentru ca nu vorbim numai de paine, vorbim si de faina, si de cereale, unde chiar daca va exista taxarea inversa, decontul se va face pe un TVA de 9% si nu pe TVA de 24% - in momentul acela am avut in vedere, in primul rand, crearea unui mediu concurential corect".
Mai mult, masura vine in sprijinul unitatilor care isi platesc in mod corect taxele si impozitele:
"In acel moment, cand am propus aceasta masura, am vizat exact crearea acestui cadru concurential, salvarea acestor unitati, salvarea locurilor de munca. Sigur ca ne intereseaza foarte mult ca odata cu scaderea TVA sa avem venituri, aceleasi venituri, daca nu chiar mai mari la bugetul de stat", a afirmat Constantin.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
E-Transport in 50 de intrebari si raspunsuri
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Guvernul a avizat, la sfarsitul lunii iulie, reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.
Sursa: Mediafax