Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Elemente obligatorii. Vanzare catre persoane fizice pe bon fiscal

Data actualizarii: 03 Iulie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
bon fiscalvanzare cu amanuntulOUG 99/2000OUG 28/1999


Analizam cazul unei societati care vinde cu amanuntul catre clientii sai persoane fizice, echipamente audio-video.Se emit facturi ce contin toate produsele enumerate, iar acestea se incaseaza numerar, prin emiterea bonului fiscal din casa de marcat. Vom vedea in ce masura este obligatorie mentionarea si pe bonul fiscal a tuturor produselor achizitionate conform facturii detaliate, precum si ce presupune organizarea distincta a doua gestiuni: una pentru vanzarea en-gross si una pentru vanzarea cu amanuntul , in conditiile in care ponderea vanzarilor en-gros ale societatii reprezinta 99% din total, iar 1% sunt cele cu amanuntul.


Raspuns:

In opinia noastra, este obligatoriu de mentionat pe bonul fiscal emis de aparatele de marcat fiscale, denumirea produselor vandute, valoarea unitara, cantitatea, pretul unitar, valoare totala, baza TVA, TVA, denumirea si codul fiscal al vanzatorului si celelalte elemente minime obligatorii aferente unui bon fiscal, avand in vedere prevederile de la art. 4 din OUG 28/1999 privind casele de marcat fiscale, dupa cum urmeaza:

"(1) Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal, care trebuie sa cuprinda cel putin: denumirea si codul fiscal ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine; data si ora emiterii; denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat; pretul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa; valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata; valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota; valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul."
 
In ce priveste emiterea facturii, aceasta trebuie sa contina elementele minime stabilite de art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, dar prin norma metodologica de aplicare a acestui art. Regasita la pct. 72 alin. (2) din Codul fiscal, s-a precizat ca nu este necesara mentiunea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, ci precizarea “conform bon fiscal nr. data", daca bunurile au fost deja comercializate in baza unui bon fiscal emis de casa de marcat fiscala conform OUG 28/1999.

Este considerata contraventie de art. 73 pct. 22 din OUG 99/2000, comercializarea in aceeasi incinta a unei structuri de vanzari cu amanuntul si a unei structuri de vanzari en-gros. Practic, se subintelege ca trebuie organizate gestiuni distincte.

Legea insa nu dispune instructiuni suplimentare privind modul de organizare a gestiunilor, fapt pentru care va comunicam opinia noastra cum am organiza respectivele gestiuni:

-    delimitam o suprafata de vanzare, ce poate fi usor adaptata vanzarilor catre persoane fizice;
-    utilizam una dintre casele de marcat fiscale la vanzarea cu amanuntul, distincta de celelalte case de marcat ale societatii;
-    stabilim cateva stocuri puse la dispozitia vanzarii cu amanuntul si, desigur, organizam transferul intre gestiune en-gros catre en-detail in functie de necesitati;
-    organizam fise de gestiune si produse distincte de celelalte bunuri comercializate de societate.









Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X