email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitatea cheltuielilor cu asigurarea apei in conditii de temperaturi extreme

cheltuieli deductibileCodul fiscalLegea 40/2011temperaturi ridicateHG 580/2000OUG 99/2000
Vom vedea, in randurile urmatoare, daca o societate care achizitioneaza bauturi pe care le pune la dispozitia angajatorilor in conditii de temperaturi extreme, fiind vorba de apa plata si apa minerala, dar si de cafea, ceai si alte produse, poate deduce aceste cheltuieli.


Raspuns:

Potrivit dispozitiilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

In cadrul grupei cheltuielilor cu deductibilitate limitata, recunoscute la calculul profitului impozabil sunt prevazute si cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

In aceasta limita intra, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati sau unitati aflate in administrarea societatilor, cum sunt: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, precum si pentru scolile aflate sub patronaj.

In cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament.

Totodata este de retinut faptul ca, potrivit dispozitiilor OUG 99/2000 privind privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca si ale HG 580/2000 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 99/2000, societatile sunt obligate sa ia masuri de asigurare a protectiei salariatilor in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme.

Cheltuielile cu acordarea apei minerale se inregistreaza prin ct. 6458 "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" si sunt deductibile la calculul profitului impozabil, in limita prevazuta la art. 21, alin. (3), lit. a) din Codul fiscal , chiar daca nu ati reinnoit contractul colectiv de munca la nivel de ramura.

De fapt, conform prevederilor art. II alin. (2) din Legea 40/2011 , contractele colective de munca (CCM) in aplicare la data intrarii in vigoare a Codului muncii si-au produs efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Aceste contracte puteau fi incheiate pe o durata determinata de minimum 12 luni iar partile puteau conveni, in mod expres sau tacit, prelungirea aplicarii in continuare a acestora in conditiile in care au fost incheiate sau puteau include alte prevederi.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli deductibileCodul fiscalLegea 40/2011temperaturi ridicateHG 580/2000OUG 99/2000


Data aparitiei: 10 Iulie 2012

Votati articolul "Deductibilitatea cheltuielilor cu asigurarea apei in conditii de temperaturi extreme":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X