Consumatorii de energie vor fi sprijiniti de la bugetul de stat de la 1 aprilie, dar de anul viitor ar trebui sa-si reduca singuri facturile prin masuri de eficienta energetica, a afirmat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), la Conferinta anuala AFEER.
"Sunt convins ca aceasta criza energetica va accentua preocuparea si investitiile in eficienta energetica. Pretul mare va determina consumatorii sa se gandeasca la masuri de eficienta energetica, dar trebuie sa vina si din partea institutiilor statului o preocupare si un efort pentru informare si cresterea gradului de constientizare a importantei acestei masuri, la nivelul tuturor consumatorilor, de la cel casnic la cel mai mare consumator non-casnic. Nici nu ne putem imagina ce multa risipa exista in acest moment. Am mai fost criticat pentru afirmatia mea ca energia a fost mult prea ieftina ca sa existe preocupare in cadrul unor categorii de consumatori pentru masuri de eficienta. Iata ca am ajuns in momentul in care pretul creste de 2-3 ori in mai putin de un an si este posibil ca eficienta energetica sa capete cu totul alta dimensiune", a spus vicepresedintele ANRE, domnul Zoltan Nagy-Bege.
El a mai afirmat ca doar prin schimbarea anumitor comportamente si prin eliminarea acestor risipe se pot face economii la facturi, pentru ca orice reducere de consum se va reflecta in factura, in emisiile de CO2, in reducerea dependentei de importuri si in preturi, daca cererea scade.
„Cred ca saptamana aceasta Guvernul va lua o decizie. Nu voi da detalii, pentru ca nu este rolul meu sa anunt ceva, dar, trecand peste asta, trebuie sa gasim repede niste solutii care vor avea efecte pe termen mediu sau lung, prin care sa rezolvam problema dependentei fata de importurile la gaze si energie si prin asta putem contribui la reducerea dependentei Europei de importurile de energie. Sa venim cu investitii nu doar in generare”, a precizat Bege.
Premierul Nicolae Ciuca a anuntat la inceputul saptamanii ca va fi adoptat un set de solutii care includ plafonari si compensari ale preturilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, incepand cu 1 aprilie.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Romania si-a propus sa construiasca cel putin 6,9 GW de energie regenerabila pana in anul 2030, dar cu un cadru legislativ bine gandit, putem ajunge la 10-12 GW capacitati noi de regenerabile pana in 2030, este Bege de parere.
„Cred ca este cazul ca si investitiile in eficienta energetica sa fie stimulate. Piata, consumatorii casnici, non-casnici, stimulati de cresterea preturilor, vor merge in aceasta directie, cred ca e cazul ca si din surse bugetare sa se stimuleze aceste investitii. Este aceeasi poveste cu ‘dam peste maselor sau ii invatam sa pescuiasca’. Pe termen scurt trebuie sa le dam peste, de la 1 aprilie, ca sa aiba ce sa manance, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul sa invete sa pescuiasca”, a mai adaugat vicepresedintele ANRE.