email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IMM Leasing de echipamente si utilaje - al patrulea program de sprijin guvernamental acordat sectorului IMM

IMM Leasing de echipamente si utilaje - al patrulea program de sprijin guvernamental acordat sectorului IMM
immleasingplafoaneangajati

IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE este al patrulea program de sprijin guvernamental acordat sectorului IMM in cadrul Planului National de Investitii si Relansare Economica, implementat de Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM.
 

FNGCIMM isi diversifica oferta de garantare, in vederea sustinerii accesului la finantare a IMM-urilor, precum si a intreprinderilor afiliate, prin participarea in cadrul noului program guvernamental IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE, care va fi operationalizat in perioada imediat urmatoare. Finantele anunta ca noua initiativa de sprijin vine ca raspuns la necesitatea interventiei guvernamentale in piata, prin instrumente anticiclice adecvate a fi folosite in contextul actual.

Programul guvernamental isi propune stimularea accesarii finantarilor de tip leasing financiar in vederea achizitionarii de active noi sau second-hand pentru desfasurarea activitatii companiilor, in special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie in procesele de productie, se mai specifica in comunicatul MFP.

Programul IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE reprezinta un instrument flexibil si eficient, prin care vor fi acordate facilitati de garantare de catre stat sub forma punerii la dispozitia institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul Special la BNR a unor plafoane anuale de garantare pentru finantarile de tip leasing financiar pentru achizitionarea de bunuri noi sau second-hand, necesare in derularea activitatii IMM-urilor, precum si a intreprinderilor afiliate care au un numar egal sau mai mare de 250 de angajati.
 

Cum vor fi acordate garantiile IMM Leasing?

Garantiile vor fi acordate de catre FNGCIMM si vor fi asigurate de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 80% din valoarea finantarii pentru achizitia de echipamente IT si tehnologia informatiei si in procent de maximum 60% din valoarea finantarii pentru achizitia de utilaje si echipamente tehnologice, vehicule pentru transport marfuri si persoane utilizate in scop comercial in cadrul unei operatiuni de leasing financiar.

Finantele mai anunta ca valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul acestei facilitati va fi de 5.000.000 lei, iar perioada si modalitatea de rambursare a finantarilor vor fi stabilite de finantatori, conform normelor interne ale acestora.

Durata maxima a perioadei de leasing va fi de 72 de luni

Durata maxima a perioadei de leasing va fi de 72 de luni, cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie cuprinsa intre 3 si 12 luni, iar avansul achitat de utilizator este de 0%, si, in functie de solicitarea beneficiarului, poate ajunge pana la maximum 20% din valoarea de achizitie a bunului finantat (exclusiv TVA).

Sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii, precum si intreprinderile afiliate, din toate sectoarele de activitate, cu exceptia urmatoarelor: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool cu exceptia vinului si berii, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie.

Se pot acorda facilitati de natura subventiei de dobanda in procent de pana la 50% pentru finantarile garantate in cadrul programului, precum si garantii de stat in conditiile subventionarii in procent de 100% a comisionului de administrare si a comisionului de risc. Facilitatile prevazute in cadrul programului se acorda in baza unei scheme de ajutor de minimis.

Programul guvernamental IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE este al doilea program pentru IMM-uri devenit functional, din cele patru programe derulate de Ministerul Finantelor Publice prin FNGCIMM IFN SA, in cadrul Planului National de Investitii si Relansare Economica lansat de Guvernul Romaniei. Este un plan de investitii fara precedent care are ca obiectiv inlocuirea masurilor de subventionare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia romaneasca, un plan vizionar de RECONSTRUCTIE si stimulare a competitivitatii economiei, bazat pe investitii care sa duca la bunastare si consum (exact opusul planului promovat in perioada 2017-2019 „wageledgrowth”).

In starea de urgenta, Guvernul a raspuns prompt si a sprijinit IMM-urile prin programele guvernamentale care au sustinut somajul tehnic, amanarea obligatiilor fiscale si a ratelor bancare si facilitarea accesului la capital financiar prin IMM INVEST. Complementar programului IMM Invest, cel mai de succes program de finantare cu garantii de stat din istoria Romaniei, care a trecut deja in etapa a IV-a de implementare si se apropie cu pasi repezi de epuizarea plafonului de 15 miliarde lei, Guvernul a operationalizat Programul guvernamental IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE, iar saptamana viitoare, pentru a completa tabloul, Guvernul va operationaliza: deblocarea accesului la creditul comercial (obtinerea de produse/servicii cu plata la termen), principalul canal de finantare al firmelor din Romania, respectiv IMM Factoring cu regres (schema de garantare de catre stat a creditului comercial) si IMM Scontare cu garantarea de catre stat.

IMM Invest (accesul la capital financiar), IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE, IMM Factoring cu regres (schema de garantare de catre stat a creditului commercial), IMM Scontarea cu garantarea de catre stat (accesul la creditul furnizor), pot deveni pilonii de relansare a economiei romanesti si reprezinta raspunsul FNGCIMM la necesitatile crizei actuale, care a adus multe provocari, dar si multe oportunitati de resetare a sectorului IMM si de deschidere a sistemului bancar catre finantarea economiei.”, a declarat Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM.


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
immleasingplafoaneangajati


Data aparitiei: 21 Iulie 2020

Votati articolul "IMM Leasing de echipamente si utilaje - al patrulea program de sprijin guvernamental acordat sectorului IMM":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X