email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce regim fiscal se aplica pentru un PFA care presteaza servicii in UE?

PFAregim fiscalserviciiUEcod caenROIcod de TVAVIEScontributiitaxe


Cazul urmator se refera la un PFA din Romania, cu activitate cod caen 4120 (constructii), inscris in ROI, care detine un cod de TVA valibil in VIES si care doreste sa lucreze in alta tara din UE pentru o societate din statul respectiv.

UPDATE 2015: Declaratii fiscale 2015 pentru PFA. Click aici>>

Intre PFA si societatea straina exista un contract de prestari servicii constructii. Contractul este contract - cadru, pretul fiecarei lucrari se negociaza la fata locului si este acceptat de catre societatea straina prin semnarea facturii emise de catre PFA-ul din Romania.

1. Perioada de lucru este de peste 4 ani de zile.

2. PFA-ul a lucrat pana in prezent a lucrat un an in tara respectiv (Germania).


3. PFA-ul a emis facturi in valuta EURO (lunar).


Pentru ce perioada maxima poate un PFA din Romania sa lucreze in alta tara UE tinand cont ca PFA-ul plateste in Romania toate taxele trimestriale?



In primul rand trebuie sa va asigurati ca sa aveti contractul cadru semnat si de firma din Germania. Pentru fiecare lucrare in parte trebuie semnat cate un act aditional sau sa primiti comanda semanta din partea firmei din Germania in cadrul contractului cadru cu toate detaliile privind lucrarea si pretul agreat al acesteia. Simpla semnare a facturilor nu acopera lipsa semnaturii firmei din Germania pentru fiecare lucrare in parte.

Ca regula generala, obligatiile pe care PFA le are fata de statul roman si cel german,  difera in functie de locul inregistrarii firmei ca PFA (Romania sau Germania), de durata activitatii pe teritoriul Germaniei si de natura acestei activitati.

Astfel PFA inregistrat in Romania, care obtine veniturile din Germania,  dar pastreaza rezidenta din Romania( ramane in Romania peste 183 de zile,  este impus pentru veniturile obtinute in Germania prin aplicarea cotelor de impozit si contributii din Romania; in situatia in care vi s-a retinut impozit pe venitul obtinut si in Germania, atunci aveti dreptul de deducere din impozitul pe venit datorat in Romania impozitul platit in Germania (credit fiscal conform Convetiei privind evitarea dublei impuneri).  

Dar din datele furnizate de dvs. rezulta ca nu va incadrati in aceasta situatie.                                                                                                                                           
Cu privire la perioada de timp de lucru in Germania, va recomandam sa va adresati organelor fiscale competente din Germania, fiecare tara avand legislatia proprie in privinta impozitelor si taxelor. De aceea trebuie sa aplicati prrevederile legislatiei fiscale germane.  

Prin similitudine cu legislatia nationala, inregistrarea PFA in Romania care desfasoara activitatea intr-o tara UE ( in cazul de fata in Germania ) pe o perioada mai indelungata, este obligata sa creeze un sediu permanent in Germania. Veniturile realizate de sediul permanent vor fi impozitate numai in Germania, avand in vedere prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Germania.

Baza legala o reprezinta prevederile Codului fiscal:                                                                           
 ‘ART. 8 Definitia sediului permanent

(1) In intelesul prezentului cod, sediul permanent este un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent.

si normele metodologice de aplicare a Codului fiscal: ART. 8. Cod fiscal.


4. Desi nu este necesar niciun drept legal oficial de utilizare a unui anumit spatiu pentru ca locul respectiv sa constituie sediu permanent, simpla prezenta a unui nerezident intr-o anumita locatie nu inseamna ca locatia respectiva se gaseste la dispozitia acelui nerezident. Acest principiu este ilustrat de urmatoarele situatii in care reprezentanti ai unui nerezident sunt prezenti in spatiile unei alte societati:

d) Un zugrav care, timp de 2 ani, petrece 3 zile pe saptamana intr-o cladire mare de birouri ce apartine principalului lui client. In acest caz, prezenta zugravului in acea cladire de birouri in care isi desfasoara activitatea, respectiv zugraveste, constituie un sediu permanent al zugravului."

De asemenea trebuie sa aveti in vedere ca, in conformitate cu  Regulamentul CEE 883/2004, contributiile sociale se datoreaza in statul in care se desfasoara activitatea (Germania). Conform art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentului (CE) nr. 883/2004, sub rezerva articolelor 12-16, persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv. Astfel, regula este ca persoanele datoreaza contributii sociale in statul in care presteaza activitate, cu exceptia situatiilor stabilite la art. 12-16 din regulament.Exceptiile sunt:

1. Detasarea (in cazul activitatilor dependente);

2. Pluri-activitatea - situatia in care lucratorul desfasoara simultan, in mod obisnuit: activitate salariata in doua sau mai multe state membre; activitate independenta in doua sau mai multe state membre ( ceea ce nu este cazul dvs. ) sau activitate salariata si/sau activitate independenta in doua sau mai multe state membre.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAregim fiscalserviciiUEcod caenROIcod de TVAVIEScontributiitaxe


Data aparitiei: 05 Ianuarie 2015

Votati articolul "Ce regim fiscal se aplica pentru un PFA care presteaza servicii in UE?":
Rating:

Nota: 4.16 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X