email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul ar putea renunta la CASS-ul pentru cei fara venituri

plata casscodul fiscalfara venituriasigurari de sanatate

Potrivit declaratiilor facute de Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, in urmatoarele saptamani se va decide in ce masura poate fi eliminata plata CASS datorata de catre persoanele fara venituri.

Ar trebui astfel modificar art. 180 din Codul fiscal prin care se reglementeaza contributia la asigurarile de sanatate pentru persoanele fara venituri. Guvernul va decide daca e sustenabil articolul referitor la plata CASS de catre cei care nu au venituri.

La acest moment, conform prevederilor in vigoare, persoanele care nu pot dovedi plata contributiei la asigurarile de sanatate sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala pe ultimele sase luni, in cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, in cazul in care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale.

Legea 227/2015 privind Codul fiscal, publicata la 10.09.2015 stabileste ca persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza, lunar, contributia la asigurarile sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie, reaminteste si Bursa.ro.

Ministrul de finante considera ca efectele acestei masuri nu ar putea fi dintre cele mai favorabile, citeaz aceeasi sursa:

"Ma gandesc, in special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decat salariul minim pe economie. in general, dorim sa evitam situatia in care costul colectarii unor taxe si impozite depaseste sumele incasate la bugetul general consolidat. Luam in calcul imbunatatiri ale Codului Fiscal si ale normelor metodologice aferente, in special pentru a veni in sprijinul contribuabililor si a eficientiza sistemul de colectare, fara majorarea taxelor si a impozitelor. Discutia initiata astazi va avea, cu siguranta, rezultate in urmatoarele saptamani".

Luna aceasta ar trebui luata astfel o decizie in ce priveste sustenabilitatea art. 180 din Codul fiscal, pentru a verifica inclusiv daca se respecta “ principiul justei asezari a sarcinii fiscale”, conform declaratiilor facute de ministru.

Guvernul va face o analiza pana la sfarsitul acestei luni pentru a vedea daca se sustine din punct de vedere fiscal si constitutional articolul 180 din Codul fiscal, care se refera la obligativitatea tuturor persoanelor, inclusiv a celor care nu realizeaza venituri, de a plati contributia la asigurarile de sanatate, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu, informeaza sursa amintita mai sus.

In acelasi timp, costurile de aplicare a acestei masuri ar fi mai mari decat veniturile care s-ar obtine, acesta fiind un argument in plus in favoarea eliminarii acestei obligatii.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata casscodul fiscalfara venituriasigurari de sanatate


Data aparitiei: 07 Ianuarie 2016

Votati articolul "Guvernul ar putea renunta la CASS-ul pentru cei fara venituri":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X