Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Declaratia 394: De la 9 la 16 pagini si noile obligatii introduse. In plus, obligatia privind CNP nu se anuleaza, doar se amana

Data aparitiei: 31 Martie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
declaratia 394d394formularanafobligatia cnpproiectnumarul de facturiformularul 394

O lege a lui Murphy spune ca daca ceva poate fi mai rau decat este deja, atunci acel lucru se va intampla. In aceeasi situatie se afla Declaratia 394 care a reusit performanta, cu sprijinul autoritatilor care au modificat-o, sa ajunga de la 9 pagini la 16, iar asta in contextul in care se astepta o simplificare masiva a formularului si a informatiilor cerute.

Dupa declaratiile facute recent de ministrul de finante Anca Dragu in ce priveste simplificarea formularului D394, nu mica le-a fost mirarea atat contribuabililor, cat si contabililor si consultantilor fiscali sa constate ca formularul a ajuns la dimensiuni aproape colosale pentru un formular.

Proiectul publicat miercuri o dovedeste: noi obligatii inclusein proiect, se amana doar termenul de depunere si obligatia de a o depune retroactiv. De la doua pagini, formularul ajunsese la inceputul acestui an la noua pagini. Noul proiect prezinta o anexa cu un formular de 16 pagini si noi obligatii.

ANAF a publicat la 30 martie noul Proiect de Ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achiztiile efectuate pe teritoriul national de persoanele înregistrate in scopuri de TVA.

O petitie a fost creata pentru SIMPLIFICAREA DECLARATIEI 394. Detalii AICI!

"In contextul realizarii obiectivelor strategice asumate de catre ANAF privind prevenirea ºi combaterea evaziunii fiscale, imbunatatirea conformarii voluntare a contribuabililor si cresterea eficientei colectarii, a fost publicat in Monitorul Oficial la data de 07.01.2016, OPANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrărilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, avand ca termen de intrare in vigoare data de 01.04.2016", se mentioneaza in referatul de aprobare.

Se aminteste, totodata, ca de la data publicarii pana in prezent, au fost semnalate din partea mai multor asociatii profesionale anumite aspecte referitoare la modalitatea de completare si declarare a formularului 394 aprobat prin ordinul mentionat, respectiv introducerea operatiunilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA in regim special (agentiile de turism, regim special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati), precum si introducerea cotei de TVA de 24% (pentru livrarile de bunurile/prestarile de servicii si achizitiile aferente perioadei anterioare).

Cu toate acestea,

noua declaratie 394 mareste volumul de informatii obligatorii, ingreuneaza munca mediului de afaceri si duce din nou la o functionare defectuoasa a sistemului.

"Consider ca formularul 394, atat de contestat de catre antreprenori, contabilli, consultanti fiscali, nu numai ca nu se simplifica, dar devine si mai complex, mai stufos, implicand si mai multe resurse din partea contribuabililor si a programelor de contabilitate ale acestora", afirma consultantul fiscal Cornel Grama, care arata ca, din aceste considerente posibilitatea erorilor devine si mai mare, cu riscul unor sanctiuni sau incadrarea contribuabililor la risc fiscal ridicat in vederea unei inspectii fiscale", a precizat consultantul fiscal Cornel Grama pentru Profit.ro.

Acesta atrage atentia asupra faptului ca obligatia de a inscrie CNP-ul in Declaratia 394 NU SE ANULEAZA, ci se amana pentru 2017.

In afara de faptul ca cele mai multe cerinte se pastreaza, in ciuda protestelor din ultimele luni, sunt introduse NOI OBLIGATII.

Dam, ca exemple, cateva dintre noile obligatii asupra carora consultantul Cornel Grama atrage atentia, potrivit sursei de mai sus:

In ce priveste operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania (CASETA C) sunt introduse ca noi cerinte:

- "obligatia de a declara numarul de facturi emise cu livrarile  de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri ce se vor evidentia distinct in functie de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, respectiv daca aceasta este mai mica de 22.500 lei. Asadar si daca vinde un telefon cu  500 de lei exista aceasta obligatie."

- "obligatia de a declara numarul  facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati. Este atat pentru cei cu regim normal de TVA, cat si pentru cei cu TVA la incasare."

- "obligatia de a declara valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA, cu exceptia celor pentru care s-au primit facturi simplificate ;achizitiile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri se vor evidentia distinct in functie de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, respectiv daca aceasta este mai mica de 22.500 lei.

- "obligatia de a declara numarul  facturilor primite si valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate de la persoane impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; (atat pentru cei cu regim normal de TVA, cat si pentru cei cu TVA la incasare)".

In ce priveste operatiunile derulate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA, vom fi obligati, mai nou, sa declaram numarul  facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati. Este atat pentru cei cu regim normal de TVA, cat si pentru cei cu TVA la incasare.


Puteti consulta AICI NOUL MODEL si noile obligatii incluse in anexa.


 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X