Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal al diferentelor din reevaluarea activelor. Cum impozitam?

reevaluareinregistrari contabileimobilizari corporaleamortizarereevaluarea activelor

Supunem atentiei dumneavoastra urmatorul caz:

"La data de 31.12.2012 in urma reevaluarii a rezultat o descrestere care a fost inregistrata ca o cheltuiala nedeductibila respectiv a majorat profitul impozabil. La data de 31.12.2015 a rezultat un surplus din reevaluare care trebuie evidentiat drept un venit de aceasta data. Atat surplusul, cat si descresterea, sunt supuse impozitarii cu 16%?"

Iata raspunsul oferit de specialist:

Ca regula alternativa de evaluare, societatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

In cazul in care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, iar rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza astfel:
- ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare); sau
- ca o scadere a rezervei din reevaluare existente, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala

Pentru reflectarea in contabilitate a rezultatelor reevaluarii imobilizarilor corporale, determinate de informatiile prezentate in rapoartele de evaluare, se aplica doua metode si anume:
- recalcularea proportionala atat a valorii brute a activului, cat si a amortizarii;
- prezentarea activului la valoarea justa prin anularea amortizarii.

Ca urmare a reevaluarii in minus inregistrata la sfarsitul anului 2012, valoarea deprecierii a fost considerata cheltuiala nedeductibila (art. 21, alin. (4), lit. s) din Codul fiscal. Aceasta valoare trebuia recuperata incepand cu anul 2013, numai din punct de vedere fiscal, trimestrial pe perioada de utilizare ramasa.

Cheltuielile cu amortizarea contabila au fost mai mici decat cele cu amortizarea fiscala (art. 24, alin. (15) si pct. 715 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare).

De asemenea sunt aplicabile si prevederile art. 7, pct. 33 din codul fiscal care definesc valoarea fiscala a mijloacelor fixe (amortizabile si neamortizabile). Noua valoare fiscala care trebuia amortizata incepand cu anul 2013 se prelua din Registrul de evidenta fiscala a carui completare este prevazuta de art. 19, alin. (6) din Codul fiscal.

Din punct de vedere contabil reevaluarea in minus s-a inregistrat pe seama cheltuielilor:

Inregistrarea in contabilitate ca urmare a scaderii valorii in urma reevaluarii, avand in vedere ca nu a existat o reevaluare anterioara, se efectueaza prin articolul contabil:
6811                          =                                 212
"Cheltuieli de exploatare                 "Constructii"
cu amortizarea imobilizarilor/analitic distinct reevaluare in minus"

In anul 2015 se procedeaza la reevaluarea in plus, dupa eliminarea amortizarii:
            212                 =                     105
"Constructii"                                      "Rezerve din reevaluare"

La acest moment surplusul din reevaluare nu este considerat un venit impozabil.

Acesta se impoziteaza pe masura amortizarii activului. Dar avand o descrestere initiala care trebuia recunoscuta, cresterea ulterioara se impoziteaza numai daca depaseste descresterea.

De ex. daca a fost o descrestere initiala de 1.200 lei si activul mai avea 10 ani perioada de utilizare, in fiecare din cei 3 ani au fost recunoscute ca si cheltuieli deductibile 360 lei/an (1.200:10x3).

In anul 2015 daca exista o crestere efectiva de 1.400 lei/7 ani ramasi din perioada de utilizare, incepand cu anul 2016 se va impozita numai diferenta de 80 de lei prin trecere in elemente similare veniturilor.

Din punct de vedere fiscal exista o amortizare fiscala de 120lei/an deductibila (diferenta in minus din reevaluare) si o amortizare nedeductibila de 200 lei/an din diferenta in plus.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reevaluareinregistrari contabileimobilizari corporaleamortizarereevaluarea activelor


Data aparitiei: 06 Iunie 2016

Votati articolul "Tratamentul fiscal al diferentelor din reevaluarea activelor. Cum impozitam?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

X