email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF raspunde contribuabililor: cum se completeaza Declaratia unica 212?

ANAF raspunde contribuabililor: cum se completeaza Declaratia unica 212?
declaratia unicaformularul 212cas cassanaf

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a sustinut, in data de 18 aprilie, o sesiune de asistenta online cu tema “Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independente - realizate in anul 2017 si/ sau estimate pentru anul 2018".


Cititi in randurile urmatoare ce neclaratitati au contribuabilii in ceea ce priveste completarea formularului 212 si ce raspunsuri au oferit specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili.


Completarea Declaratiei unice 212: raspunsurile expertilor
 

1. Intrebare: Daca am depus declaratia 600, mai trebuie completat si in 212?

Raspuns ANAF

Avand in vedere modificarile legislative, chiar in cazul in care ati depus formularul 600 trebuie depus formularul 212, al carui termen de depunere este data de 16 iulie 2018.
 


2. Intrebare: Am depus deja declaratiile 200 si 220. Mai depun o data 212?

Raspuns ANAF

In situatia in care, in anul 2018, ati depus la organul fiscal competent formularul 200 - “Declaratie privind veniturile realizate din Romania” pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2018, nu aveti obligatia depunerii “Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” pentru veniturile realizate in anul 2017.
In ceea ce priveste formularul 220 “Declaratia privind venitul estimat/norma de venit”, depus pentru anul 2018, acesta nu cuprinde toate informatiile prevazute de reglementarile in vigoare si ca urmare trebuie depus formularul 212 pana la data de16 iulie 2018.


3. Intrebare: Un PFA radiat in luna decembrie 2017 si cu D220 si D200 depuse deja in ianuarie 2018, mai trebuie sa depuna 212?

Raspuns ANAF

Fiind radiat PFA-ul in anul 2017 si este depusa D 200 pentru anul 2017 nu mai este necesar depunerea D212.


4. Intrebare: Trebuie completat si campul cu "veniturile estimate /norma de venit a se realiza in Romania si Contributiile Sociale datorate pe 2018?

Raspuns ANAF

Da. Declaratia se completeaza atat pentru veniturile realizate in anul 2017 cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2018.Veti completa la Capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018" informatii in functie de categoria de venit , de activitatea desfasurata si de modul de determinare a venitului net.


5. Intrebare: Am o persoana fizica care are : 1. Vaci cu lapte. 2. Venituri din chirii. 3. Are un PFA. Intrebarea: cate declaratii unice trebuie depuse?

Raspuns ANAF

In situatia in care persoana la care faceti referire, a realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice va completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, atat pentru veniturile realizate in anul 2017, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2018 (respectiv sectiunile referitoare la datele privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit din Romania si/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse si categorii de venit), completand, totodata, anexele care se ataseaza la declaratia unica. Deci se depune o singura declaratie.


6. Intrebare: Cum se completeaza D 212 la radierea unei P.F.A?

Raspuns ANAF

Se depune o declaratie 212 sau rectificativa a acesteia , in care se completeaza campul "Data incetarii activitatii" cu data radierii PFA.Veniturile din activitati independente, ce se realizeaza intr-o fractiune de an, se considera venit anual.

 

7. Intrebare: Cum se va beneficia de bonificaii de 5% pentru depunere online si 5% pentru plata pana la 31.12.2018 , trebuie completat pe declaratie cumva, sau doar calculam acel procent si platim mai putin cu 10%?

Raspuns ANAF

Bonificatia se determina de contribuabil, iar impozitul de plata va fi diminuat cu valoarea bonificatiei. Valoarea bonificatiei se stabileste de catre contribuabil si se inscrie in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificarii ulterioare.

Bonificatiile pentru plata anticipata a impozitului trebuie inscrise in Declaratia Unica in sectiunea „Sumarul obligatiilor fiscale” in rubricile fiecarui tip de bonificatie, iar plata impozitului estimat se va face conform sumelor inscrise in campurile „Impozit pe venit de plata pana la 15.12.2018”, „CAS de plata pana la 15.12.2018”, respectiv „CASS de plata pana la 15.12.2018”.
Bonificatiile de 5% pentru depunerea online se calculeaza la depunerea declaratiei unice in anul 2019, acordarea acestora fiind conditionta si de plata integrala a impozitului pe venit pana la 15 martie 2019.
 

8. Intrebare: Am infiintat o IF in februarie 2018 si am depus 220 in care am trecut documentul de autorizare gresit. Cum corectez acum, avand in vedere ca tebuie sa depun si 212? Depun rectificativa la 220 si apoi 212 corect  sau depun 212 cu aceeasi greseala dupa care depun rectificativa la 212?

Raspuns ANAF

rebuie sa depuneti formularul 212 cu datele corecte deoarece potrivit reglmentarilor actuale, declaratia privind venitul estimat/norma de venit - formular 220, depusa la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, va fi inlocuita cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice- formular 212, ce se va depune pana la 15 iulie 2018.
 

9. Intrebare: Daca in anul 2017 am ridicat dividende aferente anului 2016 in suma mai mare de 22.800 lei, am obligativitatea depunerii formularului 212?

Raspuns ANAF

Nu aveti obligatia depunerii formularului 212 pentru veniturile din dividende incasate in anul 2017.


10. Intrebare: Trebuie depusa Declaratia unica pana la 15 Iulie 2018 de catre o persoana care estimeaza pentru anul 2018 venituri din activitati independente sub plafonul de 22.800 lei si care estimeaza ca, in afara acestora, va realiza si venituri din titluri de stat reprezentate de castigul din tranzactionarea pe piata secundara, respectiv cupon anual aferent titlurilor pe piata primara. Astfel, estimarea totala (venituri din activitati independente sub plafonul de 22.800 lei, cumulate cu veniturile din investitii in titluri de stat) ar putea fi peste 22.800 lei.

Raspuns ANAF

Da. Aveti obligatia depunerii formularului 212. La Capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018" veti completa informatii in functie de categoria de venit obtinuta, de activitatea desfasurata si de modul de determinare a venitului net.
Plafonul de 22800 lei se are in vedere doar la stabilirea obligatiilor privind contributiile sociale.


11. Intrebare: Pentru venituri din drepturi de autor in 2017, la care deja au fost platite taxele, ce mai este nevoie de declarat sau platit in 2018 in conditiile in care estimarea de venituri din autor este 0 lei pe acest an?

Raspuns ANAF

In situatia in care veniturile realizate din drepturi de autor in anul 2017 au fost venituri cu impunere finala (platitorul de venituri a calculat, retinut si virat la bugetul de stat impozit pe venit in cota de 16%, precum si contributiile sociale obligatorii), iar in anul 2018 nu mai realizati venituri similare, nu aveti obligatia completarii si depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice-formular 212.

 

Sursa: Facebook.com


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaformularul 212cas cassanaf


Data aparitiei: 19 Aprilie 2018

Votati articolul "ANAF raspunde contribuabililor: cum se completeaza Declaratia unica 212?":
Rating:

Nota: 3.44 din 5 din 27 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X