email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce se intampla cu D394?

declaratia 394declaratia 300OPANAF 3665/2011TVA


Intrebare: In decontul de TVA, la randurile 17.1 si 27.1 se trec livrarile resp.vanzarile supuse masurilor de simlificare? In declaratia 394 programul imi returneaza automat si TVA la livrarile supuse taxarii inverse. Am sunat la sistenta contribuabili si mi s-a spus ca trebuie sa trecem in decont la randurile mentionate anterior atat baza cat si TVA, deoarece clientul la randul lui va mentiona in declaratia 394 TVA la achizitiile supuse masurilor de simplificare, si numai asa va exista o corelatie intre 394 depus de furnizor si de cleint. Este corect asa? Va rog sa specificati si baza legala.

Raspuns:
Baza legala pentru modul de completare al decontului de TVA, formular 300, este reglementata de OPANAF 3665/2011 iar pentru declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, formular 394, este reglementata de OPANAF 3596/2011.

Avand in vedere prevederile existente pentru livrarile, respectiv achizitiile supuse masurilor de simplificare pe teritoriul national, este evident faptul ca trebuie sa existe o corelatie atat intre cele doua declaratii (D300 si D394) cat si intre valorile declarate de furnizori si valorile declarate de clienti, pentru aceleasi operatiuni.
Totusi, operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa necesita un tratament diferit.

Potrivit art. 160 din Codul fiscal, prin care se reglementeaza operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa pe teritoriul national, „in cazul operatiunilor taxabile persoana obligata la plata taxei este beneficiarul”. Astfel, furnizorul nu va inregistra TVA colectat la livrarile prevazute de art.160 din Codul Fiscal, in timp ce clientul va inregistra atat TVA deductibil cat si Tva colectat pentru achizitia acestora. Se presupune ca atat furnizorul cat si clientul sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

Furnizorul va completa declaratiile D300 si D394 conform prevederilor legale in vigoare, iar valorile vor fi identice in ambele declaratii.
 
In Anexa nr 2 aferenta OPANAF 3665/2011 se precizeaza:
„Randul 13 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari , privind baza de impozitare pentru livrarile/prestarile efectuate, pentru care furnizorii/prestatorii aplica masurile de simplificare prevazute la art. 160 din Codul fiscal, pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare. „

Dupa cum se poate observa, completarea valorii TVA pentru acest tip de operatiuni nu este permisa.
 
„ Randul 17.1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari , pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata colectata aferenta tuturor livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate in interiorul tarii pentru care au fost emise facturi catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
 Cuantumul sumelor inscrise la randul 17.1 poate fi mai mic sau egal cu cel inscris la randul 17. „
 
Este important faptul ca valoarea TVA completata pentru randul 17.1 nu poate depasi valoarea TVA completata pentru randul 17, care reprezinta totalul taxei pe valoare adaugata completata la randurile anterioare. Rezulta ca valoarea TVA, declarata in decontul de TVA, pentru livrarile pentru care furnizorii aplica masurile de simplificare prevazute la art. 160 din Codul fiscal este zero.
 
Instructiunile de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, in Anexa nr.2, precizeaza:
 
„Se completeaza cu valoarea cumulata inscrisa in facturile emise/primite, pentru fiecare cod de inregistrare in scopuri de TVA, ale partenerilor de tranzactii.
 Exceptie fac valorile totale inscrise in facturile aferente tranzactiilor pentru care se aplica taxarea inversa, care se completeaza pe acelasi formular, separat fata de celelalte operatiuni, pentru fiecare partener. „
„C. Lista operatiunilor efectuate pe teritoriul national (detaliere la operatiuni cu taxare inversa pentru cereale si plante tehnice)
 1. Coloana "Nr. curent" - se inscrie o singura data numarul curent pentru fiecare furnizor/beneficiar care a efectuat operatiuni cu cereale si plante tehnice.
 2. Coloana "Tip V/C" se inscrie tipul operatiuni efectuate si anume:
 - V - pentru livrarile de cereale si plante tehnice;
 - C - pentru achizitiile de cereale si plante tehnice.”
„5. Coloana "Cod si denumire NC produs" - se inscriu livrarile/achizitiile de cereale si plante tehnice, care figureaza in nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun, potrivit art. 160, alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
 6. Coloana "Baza impozabila" - se inscrie baza de impozitare, exclusiv TVA, aferenta livrarilor/achizitiilor pentru care se aplica taxarea inversa, din care se detaliaza baza de impozitare pentru cereale si plante tehnice, pentru fiecare cod si denumire NC produs, inclusiv baza de impozitare aferenta facturilor de stornare, in lei. In cazul in care baza de impozitare este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).
 7. Coloana "Taxa pe valoarea adaugata" - se inscrie suma TVA aferenta livrarilor/achizitiilor pentru care se aplica taxarea inversa, din care se detaliaza baza de impozitare pentru cereale si plante tehnice, pentru fiecare cod si denumire NC produs, inclusiv TVA aferenta facturilor de stornare, in lei. Daca taxa colectata este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).”
 
Dupa cum se poate observa, nu exista instructiuni separate pentru livrari, respectiv achizitii pentru care se aplica taxarea inversa, desi furnizorul nu inregistreaza TVA, in timp ce clientul are obligatia sa inregistreze si sa declare TVA colectat si deductibil in acelasi timp. Decontul de TVA la randul 13, nu permite completarea taxei pe valoare adaugata dar este obligatorie completarea valorii acesteia la randul 25, aferent achizitiilor pentru care se aplica taxarea inversa.
 
Din analiza celor doua anexe, Anexa nr 2 aferenta OPANAF 3665/2011 si Anexa nr 2 pentru Instructiunile de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” rezulta faptul ca, pentru livrarile pentru care se aplica taxarea inversa se va completa numai baza impozabila, fara valoarea TVA. Programul pentru completarea declaratiei D394 permite acest lucru.
 
Pentru achizitiile supuse masurilor de simplificare pe teritoriul national,clientul va completa declaratiile D300 si D394 conform prevederilor din aceleasi ordine legislative, iar valorile vor fi identice in ambele declaratii, dar in acest caz va fi evidentiata si valoarea TVA aferenta.

In Anexa nr 2 aferenta OPANAF 3665/2011 se precizeaza:
„Randul 25 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si taxa deductibila pentru achizitiile de bunuri si de servicii, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, de catre beneficiarii care aplica masurile de simplificare prevazute la art. 160 din Codul fiscal.
Se inscriu aceleasi informatii declarate la randul 12.”

„Randul 27.1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta tuturor achizitiilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile din interiorul tarii pentru care au fost primite facturi de la persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Cuantumul sumelor inscrise la randul 27.1 poate fi mai mic sau egal cu cel inscris la randul 27. „
 
Modul de completare al D94 este prevazut tot de pct. C din Anexa nr.2 din Instructiunile de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”.
 
In concluzie, declaratiile D300 si D394 vor avea valori identice pentru furnizor dar va fi completata numai baza impozabila afenta livrarilor supuse masurilor de simplificare pe teritoriul national si, in acelasi timp, vor avea valori identice pentru client, dar vor fi completate atat baza impozabila cat si TVA-ul aferent.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394declaratia 300OPANAF 3665/2011TVA

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 04 Iunie 2012


Votati articolul "Ce se intampla cu D394?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 04 Iunie 2012 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X