UPDATE. Declaratia 600 refewritoare la venitul asigurat la sistemul public de pensii a fost comasata alaturi de inca 6 declaratii intr-un singur formular. Acesta este numeste Declaratia unica si are urmatoarele termene de depunere: 15 iulie pentru 2018, iar din anul 2019, pana la data de 15 martie.
*******
Prin OANAF 4140/2017 a fost aprobat modelul, continutul si instructiunile de utilizare ale formularului 600 ce se va utiliza incepand cu 01 ianuarie 2018 pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice.
Astfel, acest formular se utilizeaza atat pentru a declara venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale cat si pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Cine are obligatia depunerii formularul 600?
Declaratia 600 se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributie de asigurari sociale si/sau contributie de asigurari sociale de sanatate.
1. In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale, au obligatia depunerii declaratiei, persoanele fizice care nu sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale, potrivit prevederilor art. 150 din Codul fiscal, care realizeaza venituri din activitati independente daca indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:
a) venitul net realizat in anul precedent, stabilit in conformitate cu art. 68 din Codul fiscal, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia;
b) venitul net lunar estimat a se realiza este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna in care isi incep activitatea sau nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual in sistem real;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
c) valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor, este cel putin egala cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit;
d) venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
NU au obligatia depunerii declaratiei:
- persoanele fizice care in anul fiscal precedent au realizat venituri cumulate din activitati independente sub nivelul plafonului minim, respectiv sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere. Chiar daca nu sunt obligate aceste pot opta pentru depunerea declaratiei si plata contributiei de asigurari sociale in aceleasi conditii ca si in cazul celor care realizeaza venituri lunare peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara, caz in care optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal.
- persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii
- persoanele care au calitatea de pensionari.
2. In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor at. 154 din Codul fiscal, daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
d) venituri din investitii;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) venituri din alte surse.
Persoanele fizice care realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de baza minim brute pe tara pot opta pentru depunerea declaratiei si pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in aceleasi conditii ca si in cazul celor care realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de baza minime brute, optiunea fiind obligatorie pentru intregul an fiscal.
Termen de depunere pentru formularul 600
Declaratia se depune pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale si/sau contributia de asigurari sociale de sanatate.
In cazul celor care incep o activitate in cursul anului, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Modalitatea de depunere a formularului 600
Declaratia se depune, la organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica are domiciliul fiscal, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevazute de lege.
Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.