ANAF a publicat un nou material pentru informarea contribuabililor cu privire la veniturile pe care le obtin si obligatiile aferente. Ultimul ghid este dedicat persoanelor fizice care obtin venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Iata cum se declarata aceste venituri, cum se face calculul si plata impozitului, dar si care sunt categoriile scutite de taxe!
GHID Anaf - activitati agricole, silvicultura si piscicultura
1. DEFINIREA VENITURILOR
> Veniturile din activitati agricole sunt venituri obtinute din desfasurarea, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica a urmatoarelor activitati:
• cultivarea produselor agricole vegetale, precum si prelucrarea, procesarea si valorificarea lor in stare naturala;
• exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
• cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda, precum si valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T Ghid de raportare corecta
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
> Veniturile din silvicultura si piscicultura sunt veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.
2. VENITURI NEIMPOZABILE
> Sunt venituri neimpozabile din agricultura acele venituri realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica din valorificarea in stare naturala a urmatoarelor categorii de produse:
• produse culese din flora salbatica, exclusiv masa lemnoasa. In cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate;
• produse capturate din fauna salbatica, cu exceptia celor realizate din activitatea de pescuit comercial care se impoziteaza potrivit regulilor de impunere aplicabile veniturilor din activitati independente;
• veniturile obtinute din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale.
> Veniturile din urmatoarele activitati:
• cultivarea produselor agricole vegetale, precum si prelucrarea, procesarea si valorificarea lor in stare naturala;
• exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
• cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda, precum si valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala;
sunt neimpozabile in limitele stabilite potrivit tabelului urmator:
In cazul persoanelor fizice/membrilor asocierilor fara personalitate juridica, cultivarea terenurilor cu soiuri de plante pentru productia destinata furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute in tabelul de mai sus, nu genereaza venit impozabil.
3. STABILIREA VENITULUI ANUAL DIN ACTIVITATI AGRICOLE PE BAZA DE NORME DE VENIT
3.1. Reguli generale
Venitul din activitati agricole este stabilit pe baza normelor de venit.
Contribuabilii care obtin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
3.2. Normele de venit
Normele de venit sunt stabilite pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine, pentru categoriile de produse vegetale si animale prevazute in tabelul de mai sus.
Normele de venit, precum si datele necesare calculului acestora se stabilesc de catre entitatile publice mandatate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza metodologiei aprobate prin hotarare a Guvernului si se publica de catre directiile generale regionale ale finantelor publice, pana cel tarziu la data de 5 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme.
Terminologia folosita pentru definirea grupelor de produse vegetale si animale pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit este cea stabilita potrivit legislatiei in materie, astfel:
A. Produsele vegetale pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt prevazute in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, aprobat prin ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
Astfel, in cadrul grupei de produse vegetale - leguminoase pentru boabe se cuprind:
a) mazare pentru boabe;
b) fasole pentru boabe;
c) bob;
d) linte;
e) naut;
f) lupin.
B. Grupele de produse animale pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt definite dupa cum urmeaza:
1. vaci si bivolite:
a) vaci - femele din specia taurine care au fatat cel putin o data;
b) bivolite - femele din specia bubaline care au fatat cel putin o data.
2. ovine si caprine:
a) oi - femele din specia ovine care au fatat cel putin o data;
b) capre - femele din specia caprine care au fatat cel putin o data;
3. porci pentru ingrasat - porci peste 35 de kg, inclusiv scroafele de reproductie;
4. albine - familii de albine;
5. pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.
In vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil veniturilor din activitati agricole, la incadrarea in limitele stabilite pentru fiecare grupa de produse vegetale si fiecare grupa de animale vor fi avute in vedere suprafetele/capetele de animal insumate in cadrul grupei respective.
Sunt considerate in stare naturala produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare, precum si produsele de origine animala: lapte, lana, oua, piei crude, carne in viu si carcasa, miere si alte produse apicole definite potrivit legislatiei in materie, precum si altele asemenea.
Preparatele din lapte si din carne sunt asimilate produselor de origine animala obtinute in stare naturala.
Norma de venit include si venitul realizat din instrainarea produselor vegetale, a animalelor si a produselor de origine animala, in stare naturala.
In cazul suprafetelor destinate produselor vegetale hamei, pomi si vie, suprafetele declarate cuprind numai grupele de produse vegetale intrate pe rod incepand cu primul an de intrare pe rod. Suprafetele din grupa pomii pe rod cuprind numai pomii plantati in livezi.
Norma de venit corespunzatoare veniturilor realizate din cresterea si exploatarea animalelor, precum si din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, include si venitul realizat din:
a) exemplarele feminine din speciile respective care nu indeplinesc conditiile prevazute la pct. B.
Grupele de produse animale, de mai sus;
b) exemplarele masculine din speciile respective reprezentand animale provenite din propriile fatari si cele achizitionate numai in scop de reproductie pentru animalele detinute de contribuabili si supuse impunerii pe baza de norme de venit (de exemplu: vitei, tauri, bivoli, miei, berbeci, purcei).
Veniturile din activitati agricole generate de exemplarele prevazute mai sus, incluse in norma de venit nu se impoziteaza distinct fata de veniturile realizate din cresterea si exploatarea animalelor din grupele prevazute la pct. B. Grupele de produse animale din ghid.
Contribuabilii au obligatii declarative numai pentru animalele cuprinse in grupele care indeplinesc conditiile prevazute la pct. B. Grupele de produse animale.
Veniturile din activitati agricole realizate din cresterea si exploatarea exemplarelor masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de varsta, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente" al titlului IV din Codul fiscal, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, numai in cazul in care acestea au fost achizitionate in scopul cresterii si valorificarii lor sub orice forma.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, contribuabilul stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.
In situatia in care, in anul fiscal curent contribuabilii au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale ca inghet, grindina, polei, ploaie abundenta, seceta si inundatii, precum si a epizootiilor ce afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale/animalele detinute, norma de venit se reduce proportional cu pierderea respectiva.
Constatarea pagubelor mentionate mai sus si evaluarea pierderilor se efectueaza la cererea persoanelor fizice/asocierilor fara personalitate juridica, care desfasoara activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit, de o comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti, la propunerea directorului executiv al directiei agricole judetene/municipiului Bucuresti.
In cazul reducerii normelor de venit in situatiile prevazute mai sus, contribuabilul are obligatia sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si sa recalculeze venitul anual si impozitul anual, in termen de 30 de zile de la constatarea pagubelor, prin diminuarea normei de venit aferenta fiecarei categorii de produse vegetale/categorii de animale, corespunzator cu procentul reprezentand gradul de afectare stabilit potrivit procesului-verbal de constatare si evaluare a pagubelor.
3.3. Obligatii care revin contribuabililor pentru stabilirea venitului net anual
Pentru stabilirea venitului net anual contribuabilii au urmatoarele obligatii:
a) sa stabileasca suprafetele (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animalele care depasesc plafonul neimpozabil;
b) sa calculeze venitul net anual prin inmultirea normei anuale de venit stabilita pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru care se datoreaza impozit cu suprafetele (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animalele detinute.
3.4. Asocierea fara personalitate juridica
In cazul asocierilor fara personalitate juridica care desfasoara activitati agricole pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, asociatul desemnat care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice are urmatoarele obligatii:
a) sa stabileasca suprafetele (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animalele care depasesc plafonul neimpozabil si detinute in asociere. Plafonul neimpozabil se acorda la nivel de asociere;
b) sa calculeze venitul net anual prin inmultirea normei anuale de venit stabilita pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru care se datoreaza impozit cu suprafetele (ha)/cap de animal/familie de albine detinute;
c) sa distribuie fiecarui asociat cota din venitul net anual stabilit la lit. b), ce revine fiecarui asociat conform contractului de asociere, impozitul fiind calculat de fiecare membru asociat.
3.5. Reducerea normei de venit
Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele care sunt venituri neimpozabile, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, incadrate in cursul anului fiscal in gradul de handicap grav sau accentuat, cat si cele care in cursul perioadei impozabile nu se mai incadreaza in gradul de handicap respectiv, potrivit legii, reduc norma de venit proportional cu numarul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului.
3.6. Atribuirea veniturilor in unele cazuri particulare
Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit, realizate din exploatarea bunurilor (suprafete destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine), detinute in comun sau in devalmasie de proprietari, uzufructuari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, se atribuie proportional cu cotele-parti pe care acestia le detin in acea proprietate sau contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole, in situatia in care acestea nu se cunosc.
In cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizata procedura succesorala, veniturile corespunzatoare suprafetelor destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine se atribuie contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole.
4. STABILIREA VENITULUI NET ANUAL IN SISTEM REAL, PE BAZA DATELOR DIN CONTABILITATE
Veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente Titlul IV ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal, respectiv venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, iar contribuabilii au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.
Pentru veniturile din silvicultura calificate drept venituri din alte surse se aplica prevederile cap. X ”Venituri din alte surse” din aceeasi lege.
Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.
De asemenea, veniturile definite la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente Titlul IV ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal -, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
5. DECLARAREA VENITURILOR, CALCULUL SI PLATA IMPOZITULUI
5.1. Declararea veniturilor din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit
Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual, pentru veniturile anului in curs, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului de realizare a venitului.
Contribuabilii care desfasoara activitati agricole si detin suprafete destinate productiei agricole vegetale/animale in localitati/judete diferite vor opta pentru stabilirea localitatii/judetului sau localitatilor/judetelor unde vor beneficia de incadrarea in limitele veniturilor neimpozabile prevazute pentru fiecare grupa de produse vegetale/animale. Optiunea se exercita prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Nu se depune Declaratia unica pentru veniturile neimpozabile.
5.2. Calculul si plata impozitului aferent veniturilor din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit
Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de catre contribuabil prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
In situatia modificarii structurii suprafetelor destinate productiei agricole vegetale/numarului de capete de animale/familii de albine, contribuabilii care au depus Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, inainte de termenul prevazut de lege, pot depune o noua declaratie pentru anul in curs, pana la termenul legal prevazut de lege, inclusiv.
5.3. Declararea veniturilor din activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, din silvicultura si piscicultura
Contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent formularul 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai, inclusiv, a fiecarui an.
Totodata, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati agricole, din silvicultura si/ sau piscicultura, in mod individual si/sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, au obligatia sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Contribuabilii/asociatiile fara personalitate juridica care incep o activitate in luna decembrie depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
La completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se va tine seama de urmatoarele reguli:
- veniturile din activitati agricole cuprind venituri din cultivarea produselor agricole vegetale, precum si prelucrarea, procesarea si valorificarea lor in stare naturala, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala, pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
- venituri din silvicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase;
Citeste ghidul complet AICI >>>
Foto: pixabay.com