Stiri si analize economice
Arhiva
Aplicarea Ordonantei 30 din 2011 pentru impozite si taxe locale



detalii aici

Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici
Firme de contabilitate
Munteanu Ionela Birou Expert Contabil
Constanta
Expertiza contabila, consultanta fiscala, intocmir...
IQCONTABILITATE
Bucuresti
Servicii financiar contabile - inregistrari , evid...
Vezi firme de contabilitate Firme audit
Munteanu Ionela - Birou Expert Contabil
Constanta
Expertiza contabila, consultanta fiscala, intocmir...
2 SFERO SRL
Cluj Napoca
SFERO SRL este o societate de contabilitate,audit ...
Vezi firme de audit Contabili particulari
IONELA MESESAN PFA
Timisoara
Sunt expert contabil, cu o experienta de peste 20 ...
Munteanu Ionela-Birou Expert Contabil
Constanta
Expertiza contabila, consultanta fiscala, intocmir...
Vezi contabili particulari

Contabilul.ro arrow Monografii contabile Monografie contabila pentru baruri si restaurante


Monografie contabila pentru baruri si restaurante

Cuvinte cheie: monografie, bar, restaurante, contabilitate

 

expert contabil Georgiana Toader

In conformitate cu Legea nr. 82/1991 cu modificarile si completarile ulterioare, societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutile nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice desfasurate in cadrul unui bar/restaurant trebuie sa se efectueze in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

Contabilitatea pentru bucatarie / bar implica doua abordari:

" elementele produse in bucatarie si bar (de exemplu: mancaruri, cocteiluri);

" achizitia de materii prime si materiale.

In situatia de mai jos evidenta gestiunii de materii prime si produse finite este tinuta la pretul de achizitie.

In ceea ce priveste evidenta contabila cu amanuntul in restaurant, contabilizarea este simpla, ca pentru orice marfa vanduta cu amanuntul.

EXEMPLU

Inregistrari contabile pentru un bar/bucatarie neplatitor de TVA

1. Cumpararea de materii prime necesare bucatariei (se tine fisa de magazie):

301.1 bucatarie = 401 1.000 lei

"Materii prime" "Furnizori"

2 . Consum materii prime:

601 = 301 1.000 lei

"Cheltuieli cu materii prime" "Materii prime"

" Productia (obtinerea produse finite - mancarea):

345 = 711 1.000 lei (500 buc.)

"Produse finite" "Variatia stocurilor"

" Vanzarea de produse finite (250 buc.) cu 30% adaos comercial:

4111 = 701 650 lei

"Clienti" "Venituri din vanzarea produselor finite"

" Scaderea gestiunii produse finite (250 buc.):

711 = 345 500 lei

"Variatia stocurilor" "Produse finite"

" Trecerea la magazin propriu - marfa (250 buc.):

371 = 345 500 lei

"Marfuri" "Produse finite"

" Adaos comercial 30%:

371 = 378 150 lei

"Marfuri" "Diferente de pret la marfuri"

" Vanzarea marfii:

5311 = 707 650 lei

"Casa in lei" "Venituri din vanzarea marfurilor"

" Descarcarea gestiunii de marfa:

 

378 = 371 150 lei

"Diferente de pret la marfuri" "Marfuri"

 

607 = 371 500 lei

"Cheltuieli privind marfurile" "Marfuri"

3. Determinarea prin coeficientul mediu a adaosului comercial aferent marfurilor de la bar, vandute:

K = (SI 378 + RC 378) / (SI 371 + RD 371) x 100

Gestiunea se descarca pe seama lui si se stabileste adaos comercial aferent produselor ramase in gestiune.

Adaos comercial aferent marfurilor din gestiune = K x Sfd 371/100 = Suma 1

4. Se descarca gestiunea la produsele din bar la sfarsitul lunii (preturile sunt informative fiind calculate in functie de marfa vanduta de la bar):

% = 371 650 lei

Bar "marfuri" iesite din gestiune

607 500 lei

"Cheltuieli privind marfurile"

378 150 lei

"Diferente de pret la marfuri"

Vor rezulta doua profituri:

" de la bucatarie;

" de la bar:

Inregistrari contabile pentru un bar platitor de TVA

" Cumparare de materii prime (NIR + factura furnizor, fisa de magazie, registrul stocurilor):

601/602 = 401 4.000 lei

"Cheltuieli cu materii prime" "Furnizori"

(evidenta cantitativ

"Cheltuieli cu materiale valorica sau numai valorica in

consumabile" conditiile Registrului de Stocuri)

 

4426 = 401 760 lei

"TVA deductibila" "Furnizori"

" Plata furnizorului de materii prime:

401 = 5311/5121/542 4.760 lei

"Furnizori" "Casa in lei/Conturi la banci in lei/Avansuri de trezorerie"

" Preparare: 100 portii la 40 lei/buc. - retetar portii:

345 = 711 4.000 lei

"Produse finite" "Variatia stocului"

100 portii, nota de predare-primire/bon de consum/situatia produselor finite

" Vanzare - bon casa de marcat/monetar/Situatia vanzarilor de produse finite:

5311 = 701 5.105,04 lei (90 de portii la 67.50 lei/buc.)

"Casa in lei" "Venituri din vanzarea

produselor finite"

5311 = 4427 969,96 lei

"Casa in lei" "TVA colectata"

" Scaderea gestiunii - nota de contabilitate:

711 = 345 3.600 lei (90 portii la 40 lei/buc.)

"Variatia stocurilor" "Produse finite"

" Lista de inventar la sfarsitul lunii:

Materii prime - 10 portii se transforma in echivalent de materii prime sau auxiliare.

301 = 601 400 lei

"Materii prime" "Cheltuieli cu materii prime"

sau

 

302 = 602 400 lei

"Materiale consumabile" "Cheltuieli cu materiale consumabile"

" TVA - decont:

 

4427 = 4426 760 lei

"TVA colectata" "TVA deductibila"

4427 = 4423 209,96 lei

"TVA colectata" "TVA de plata"

" Inchiderea veniturilor si cheltuielilor in luna "n" - nota de contabilitate:

121 = 601 4.000 - 400 = 3.600 lei

"Profit sau pierdere" "Cheltuieli cu materiile prime"

sau

121 = 602 4.000 - 400 = 3.600 lei

"Profit sau pierdere" "Cheltuieli cu materiale consumabile"

711 = 121 4.000 - 3.600 = 400 lei

"Variatia stocurilor" "Profit sau pierdere"

701 = 121 5.105,04 lei

"Venituri din vanzarea "Profit sau pierdere"

produselor finite"

Sold creditor cont 121 = 1.905,05 lei - 400 lei (variatia stocului) = 1.505,04 lei

In luna urmatoare n+1:

 

601 = 301 400 lei

"Cheltuieli cu materiile prime" "Materii prime"

 

sau

602 = 302 400 lei

"Cheltuieli cu materiile consumabile" "Materiale consumabile"

" Vanzare 10 portii la 67.50 lei/buc., bon de casa, monetar:

5311 = 701 567,23 lei

"Casa in lei" "Venituri din vanzarea

produselor finite"

5311 = 4427 107,77 lei

"Casa in lei" "TVA colectata"

" Scadere gestiune - nota contabila:

711 = 345 400 lei

"Variatia stocurilor" "Produse finite"

TVA decont:

4427 = 4423 107,77 lei

"TVA colectata" "TVA de plata"

" Inchiderea veniturilor si cheltuielilor:

 

121 = 601/602 400 lei

"Profit sau pierdere" "Cheltuieli cu materii prime/Cheltuieli cu materii consumabile"

701 = 121 567,23 lei

"Venituri din vanzarea "Profit sau pierdere"

produselor finite"

121 = 711 400 lei

"Profit sau pierdere" "Variatia stocurilor"

Sold creditor cont 121 luna n+1 = sold precedent creditor 1.905,04 lei + 567,23 lei - (400 lei + 400 lei) = 1.672,27 lei

 

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 18 Ianuarie 2010

Votati articolul "Monografie contabila pentru baruri si restaurante":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Cum sa procedez?

Intrebare: Am un PFA din anul 2008 (iunie) si, in acelasi timp lucrez cu carte de munca din anul 1998 si contract cu Casa de Asigurari. PFA nu este platitor de TVA si are obiect de activitte CONSULTANTA. Castigurile nu sunt foarte mari, anul acesta neavand nicio incasare. Nu am platiti pana acum CASS. Sunt obligata? Si daca DA, care sunt amenzile/penalitatile etc.? Multumesc.

Raspuns: Aveati obligatia declararii si platii contributiei de sanatate dupa determinarea venitului efectiv r... citeste tot raspunsul aici


Alte articole referitoare la monografie


» Organizarea activitatii de catering. Care sunt inregistrarile contabile?

» Ambalaje returnabile. Care e regimul TVA la operatiunea de vanzare si cand sunt obligatorii CMR-urile?

» Studiu de caz: Monografie contabila pentru societate care executa lucrari


Contabilitate 45000 de contabili citesc zilnic stirile si modificarile legislative din domeniul CONTABILITATII. Aboneaza-te GRATUIT si vei primi CADOU raportul special "Codul Fiscal: Noile Proceduri contabile modificate in 2014" .

Noi apreciem opinia ta. Adauga comentariul tau acum








  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare



Comentarii articol
Postat de: fi*****
  pentru im chiar nu stii sa incasezi un client/!
Data adaugarii: 29-Oct-2013

Postat de: im*****
  la exemplul 1, unde este inchiderea lui 411 ?
Data adaugarii: 23-Iun-2013

Postat de: ma*****
  mersi
Data adaugarii: 04-Oct-2011

Adauga acest articol in site-ul tau

Alte articole referitoare la bar, restaurante, contabilitate,


» ContaUtil: Adeverinta privind atestarea platii contributiei de asigurari sociale

» Prevederi impozit pe venit. Contextul legal si obligatii de plata

» Angajare administrator societate comerciala. Care e contextul fiscal?

Vezi toate articolele referitoare la bar (4194)

» Ghidul impozitelor din Romania in 2014

» Proiectul Legii noului Cod fiscal. Ce trebuie sa stim despre Impozitul specific unor activitati

» Noile tendinte in mediul de afaceri. Care e profilul intreprinzatorilor de azi?

Vezi toate articolele referitoare la restaurante (68)

» Documentar fiscal: Retinerea la sursa a impozitului pe venit

» Documente legale. Cum procedam in cazul unui contract de imprumut?

» Imobilizari corporale si imobilizari necorporale. Definitii, conditii, notiuni explicate

Vezi toate articolele referitoare la contabilitate (3403)

Alte articole publicate in data de 18 Ianuarie 2010






Top cautari




© 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Harta site  |   Contact  |   Termeni si conditii  |   Privacy policy RO  |   Privacy policy EN  |   RSS  



SATI