Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

EXCLUSIV Presedintele CECCAR, Marin Toma: "Economistii nu pot infiinta PFA-uri pentru a tine contabilitate"

ceccarpfaeconomistilegea contabilitatii
 
Recentele modificari ale Legii Contabilitatii au produs multe discutii si controverse in randul contabililor, existand o serie de aspecte neclare sau interpretabile.
 
In acest context au aparut chiar voci care spuneau ca "economistii isi pot deschide PFA-uri cu activitate de contabilitate, fara a fi membri CECCAR".
 
ONRC chiar a facut publica urmatoarea opinie: "exista temei legal pentru inregistrarea activitatii prevazuta la cod CAEN Rev. 2 – 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultant in domeniul fiscal, ca obiect de activitate pentru forma de organizare potrivit OUG nr. 44/2008, respectiv PFA, desfasurarea activitatii potrivit prevederilor legale apartinand solicitantilor".
 
Pentru a lamuri toate aceste aspecte, Contabilul.ro s-a adresat CECCAR-ului, iar presedintele Marin Toma a facut special pentru dumneavoastra precizarea de mai jos.
 
"Potrivit art. 10, alin. 31 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contabilitatea poate fi organizata si condusa de persoane fizice care au studii economice superioare pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil.
 
Insa, aceste exceptie impune anumite interdictii de la regula generala instituita de art. 10, alin, 2 si 3 din acelasi act normativ, respectiv aceea ca, persoanele juridice la care economistii pot conduce contabilitatea trebuie sa inregistreze in exercitiul financiar precedent cifra de afaceri sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro.
 
De asemenea, aceasta exceptie are anumite restrictii de desfasurare de la modalitatea generala de tinere a contabilitatii, si anume posibilitatea persoanelor juridice de a opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, care urmeaza a fi aprobat printr-un ordin al ministrului finantelor publice, asa cum se prevede la art. 5, alin. 11 din Legea  nr. 82/1991.
 
Prin urmare, fata de opiniile potrivit carora economistii pot infiinta PFA-uri in temeiul OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, consideram ca acestea au fost emise cu ignorarea art. 1, alin. 3 din acest act normativ, potrivit caruia: "Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica acelor activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii."
 
Astfel, consideram ca, noile modificari la legea contabilitatii, in speta prevederile art. 10, alin. 31 nu constituie un temei legal pentru economisti sa infiinteze PFA-uri.
 
Cu stima,
Presedinte
Prof. Univ. Dr. Marin Toma"
 
Puteti citi raspunsul oferit de presedintele CECCAR, Marin Toma, si in varianta sa originala.
 
CLICK AICI pentru a deschide Raspunsul CECCAR

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ceccarpfaeconomistilegea contabilitatii


Data aparitiei: 05 Mai 2011

Votati articolul "EXCLUSIV Presedintele CECCAR, Marin Toma: "Economistii nu pot infiinta PFA-uri pentru a tine contabilitate"":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

  • PFA vs. Microintreprindere in 2024: analiza comparativa a contributiilor datorate

    • Pentru cei care activeaza in domeniul IT, alegerea formei juridice potrivite pentru desfasurarea activitatii poate avea un impact semnificativ asupra eficientei fiscale si a costurilor operationale. In continuare, pornind de la un exemplu practic, vom realiza un calcul al impozitelor si contributiilor sociale pentru ambele forme juridice, pentru a facilita luarea unei decizii informate. PFA vs. Microintreprindere in 2024: calcule comparative...» citeste mai departe aici

  • Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a fi considerata prosumator?

    • Avand in vedere prevederile complexe ale Legii 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, punctam detaliat conditiile pe care un prosumator trebuie sa le indeplineasca conform definitiei din Legea 123/2012 privind energia electrica si gazele naturale:  • Desfasurarea activitatilor in spatiul propriu delimitat:  Prosumatorul trebuie sa desfasoare activitatile ...» citeste mai departe aici

X