email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum tratam CAS si CASS pentru conventie civila aferenta prestarilor de servicii?

CASCASSconventie civilaprestari serviciicontributia de sanatateimpozitul pe venit

In situatia pe care o analizam astazi, o persoana fizica, titular al unui C.M.I., incheie o conventie civila cu o societate. Aceasta persoana va tine un curs de pregatire profesionala. Potrivit conventiei venitul brut este de 2.000 lei.

Vom constatat daca platitorul de venit trebuie sa retina pe langa impozitul pe venit si contributia de sanatate si CAS in cazul in care:

a) titularul C.M.I. NU emite factura pentru serviciul prestat si odata cu primirea remuneratiei semneaza o dispozitie de plata si PLATESTE contributia CAS pe activitatea desfasurata la cabinetul medical.

b) titularul C.M.I. NU emite factura pentru serviciul prestat si odata cu primirea remuneratiei semneaza o dispozitie de plata si aferent activitatii de profesie libera (CMI) NU PLATESTE contributia CAS deoarece a realizat in anul 2013 un venit net de 5.000 lei.

In cazul a) daca titularul CMI nu emite factura, beneficiarul serviciilor va retine la sursa, din venitul brut contributiile  de asigurari sociale (pensie - 10,5%) precum si contributie  de sanatate 5,5%, si impozit pe venit de 10 sau 16%,conform optiunii exprimate in contract de prestator. Mentionam ca daca prestatorul opteaza pentru impozit de 10%, atunci la determinarea venitului net impozabil se deduc contributiile de asigurari sociale si de sanatate, iar prestatorul va avea obligatia depunerii Declaratiei 200 si regularizarii impozitului si platii diferntei de impozit pana la 16% pana la data de 25 mai inlcusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.Deducerea contributiilor se face conform art. 52 alin. 2 lit. a din Codul fiscal.

In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului de 16% atunci la calculul venitului net impozabil nu se deduc contributiile de asigurari sociale si de sanatate.

Platitorul de venit, beneficiar al serviciilor va declara contributiile retinute si impozitul pe venit prin Declaratia 112 pana la data de 25 inclusiv a lunii /trimestrului  urmatoar(in functie de vectorul fiscal), data pana la care va efectua si plata acestora. Prestatorului i se va intcomi un stat de plata, iar plata venitului se poate face in numerar, prin intocmirea dispozitiei de plata care trebuie semnata de prestator.
 
In cazul b) se retine CAS in toate cazurile de catre beneficiar. Beneficiarul nu tine cont daca PFA a obtinut venituri mai mici de 5000 lei in anul anterior.

Exceptie de la plata era numai daca  persoana respectiva, conform art. 296^23 alin.4 "realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme".
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CASCASSconventie civilaprestari serviciicontributia de sanatateimpozitul pe venit


Data aparitiei: 06 Iunie 2014

Votati articolul "Cum tratam CAS si CASS pentru conventie civila aferenta prestarilor de servicii?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X