email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reinregistrarea in scopuri de TVA: Cum procedam dupa ce a incetat anularea inregistrarii?

TVAreinregistrarea in scopuri de TVAanularea inregistrariiOG nr. 16/2013


Prin cele ce urmeaza, veti regasi procedura pe care o vom urma pentru reinregistrarea in scopuri de TVA in cazul in care au incetat situatiile care au condus la anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Astfel, precizam mai intai ca in M.O. nr. 490/02.08.2013 s-a publicat OG nr. 16/2013 prin care s-au reglementat urmatoarele noutati legislative, care intra in vigoare in termen de 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

S-a modificat art. 153 alin. (91) lit. b), c), d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal care reglementeaza cazurile in care are loc reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile, daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, astfel:

*** daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, ca urmare a faptului ca potrivit art. 153 alin. (9) lit. c) din Codul fiscal asociatii / administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit.a) din O.G. nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, organele fiscale competente vor inregistra persoanele impozabile in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile.

Data inregistrarii in scopuri de TVA este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. (art. 153 alin. (91)lit. b) din Codul fiscal)

Noutatea se refera la faptul ca in cazul societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ai caror asociati din cauza carora s-a dispus anularea inregistrarii in scopuri de TVA nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii, persoana impozabila poate solicita reinregistrarea chiar daca nu a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii.

*** daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, ca urmare a faptului ca potrivit art. 153 alin. (9) lit. d) din Codul fiscal persoana impozabila nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive (in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica) si pentru doua trimestre calendaristice consecutive (in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic), dar nu este declarata inactiva si nici nu se afla in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, organele fiscale competente vor inregistra persoanele impozabile in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile.

Data inregistrarii in scopuri de TVA este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. (art. 153 alin. (91) lit. c) din Codul fiscal)

Pentru inregistrarea in scopuri de TVA persoana impozabila va prezenta organului fiscal urmatoarele informatii/documente :

1. deconturile de taxa nedepuse la termen;
2. cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de
lege deconturile de taxa, precum si faptul ca indeplineste anumite conditii prevazute prin norme.

Noutatea se refera la faptul ca s-a eliminat prevederea potrivit careia "Dupa prima abatere de acest tip persoanele impozabile vor fi inregistrate in scopuri de TVA daca indeplinesc toate conditiile prevazute de lege numai dupa o perioada de 3 luni de la anularea inregistrarii. In cazul in care abaterea se repeta dupa reinregistrarea persoanei impozabile, organele fiscale vor anula codul de inregistrare in scopuri de TVA si nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA".

Daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, ca urmare a faptului ca potrivit art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive (in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica), si pentru doua trimestre calendaristice consecutive (in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic), nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare, organele fiscale competente vor inregistra persoanele impozabile in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile.

Data inregistrarii in scopuri de TVA este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. (art. 153 alin. (91) lit. d) din Codul fiscal)

Noutatea se refera la faptul ca s-a eliminat prevederea potrivit careia "in situatia in care persoana impozabila nu depune o cerere de inregistrare in scopuri de TVA in maximum 180 de zile de la data anularii, organele fiscale nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA".


Sursa: Finante Arges




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAreinregistrarea in scopuri de TVAanularea inregistrariiOG nr. 16/2013


Data aparitiei: 04 Septembrie 2013

Votati articolul "Reinregistrarea in scopuri de TVA: Cum procedam dupa ce a incetat anularea inregistrarii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X