O noua propunere de lege aduce in prim-plan necesitatea de a crea cadrul juridic si administrativ pentru o serie de infrastructuri de afaceri care se regasesc la nivel national si international sub diferite nume precum: parcuri industriale, parcuri stiintifice si tehnologice, incubatoare de afaceri, clustere industriale, poli de competivitate, poli de crestere, tehnopolisuri etc.
Nota de fundamentare mentioneaza ca legislatia din domeniul constituirii si functionarii parcurilor industriale, clusterelor, incubatoarelor de afaceri, este in acest moment, una foarte fractionata si care a suferit modificari de-a lungul timpului.
Parcurile industriale, incubatoarele de afaceri si parcurile stiintifice si tehnologice sunt principalele masuri indirecte prin care statul poate influenta dezvoltare economica.
Redam mai jos unele dintre propunerile pe care le aduce acest proiect:
1. Prezenta lege reglementeaza regimul juridic privind constituirea si functionarea infrastructurilor de afaceri: [arcuri industriale, a incubatoarelor de afaceri, a parcurilor stiintifice si a clusterelor industriale.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Art. 2.
(1) Parcul industrial reprezinta o zona delimitata in care se desfasoara activitati economice, de cercetare stiintifica, de productie industriala si servicii, de valorificare a cercetarii stiintifice si/sau de dezvoltare tehnologica, intr-un regim de facilitati specifice, in vederea valorificarii potentialului uman si material al zonei.
(2) Incubatorul de afaceri este o structura creata pentru a sprijini si a face parte dintr-un cadru strategic local si regional, axat pe prioritatile economice ale acestora.
(3) Incubatorul de afaceri se constituie in vederea incurajarii start-up IMM, care reprezinta un segment important in procesul de dezvoltare a sectorului IMM din Romania.
(4) Parcul stiintific si tehnologic reprezinta o zona in cadrul careia se desfasoara activitai de invatamant, de cercetare, de transfer tehnologic al rezultatelor cercetarii si valorificarea acestora prin activitati economice.
(5) Parcul stiintific si tehnologic se infiinteaza in scopul utilizarii rezultatelor activitatii de cercetare si aplicarii tehnologiilor avansate in economie si in scopul cresterii participarii institutiilor de invatamant superior acreditate si a unitatilor de cercetare-dezvoltare la procesul de dezvoltare economico-sociala prin stiinta si tehnologie.
(6) Cluster-ul reprezinta asocierea, conform legii, de institutii si companii interconectate, dintr-un domeniu, grup de industrii inrudite si alte entitati importante din punct de vedere al concurentei, menit sa dezvolte o industrie dintr-o regiune.
Proiectul de lege poate fi consultat integral aici.