Regasiti mai jos proiectul de Lege privind Fondul de garantare a depozitelor bancare.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Sectiunea 1
Statutul legal
Art. 1. - (1) Fondul de garantare a depozitelor bancare, constituit in baza Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, este schema statutara de garantare a depozitelor oficial recunoscuta pe teritoriul Romaniei si are calitatea de persoana juridica de interes public in sensul Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata 4, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Organizarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor bancare, denumit in continuare Fondul, se stabilesc prin statut propriu elaborat cu respectarea dispozitiilor prezentei legi si aprobat de Banca Nationala a Romaniei, la propunerea Consiliului de supraveghere al Fondului.
(3) Sediul Fondului este in municipiul Bucuresti.
Sectiunea a 2-a
Obiectivul principal si alte competente ale Fondului
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea Verde a Contabilitatii
Art. 2. - (1) Fondul, in calitate de schema statutara de garantare a depozitelor oficial recunoscuta pe teritoriul Romaniei, are ca scop principal garantarea depozitelor, activitate care se realizeaza in conformitate cu dispozitiile Legii nr..../....privind schemele de garantare a depozitelor si ale prezentei legi.
(2) Fondul desfasoara activitate de administrator al fondului de rezolutie bancara, cu respectarea dispozitiilor Legii nr..../......privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul financiar si ale prezentei legi.
(3) Fondul poate desfasura si activitati in calitate de:
a) administrator temporar in conformitate cu art. 153 alin.(1) din Legea nr..../....privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul financiar, administrator special in conformitate cu dispozitiile art. 194 din Legea nr..../....privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul financiar, pentru o institutie de credit aflata in rezolutie si, dupa caz, de actionar la o institutie de credit – punte conform art. 240 alin. (1) lit. a) din Legea nr..../....privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul financiar sau la un vehicul de administrare a activelor conform art. 269 lit a) din Legea nr..../......privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul financiar.
b) lichidator unic al institutiilor de credit potrivit dispozitiilor art. 256 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si lichidator judiciar pentru institutiile de credit, in intelesul Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.