email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluare obiecte de inventar achizitionate pe factura cu discount 100%. Cum facem inregistrarile contabile?

Monografii Contabilefacturadicountinregistrare facturaLegea 82/1991OMFP 3512/2009OMFP 3055/2009
O societate comerciala primeste obiecte de inventar (cani si facturi) de la un furnizor. Pe factura se mentioneaza 1. produsul x la 10 lei, produsul y la 20 lei si la randul 2 discount -30 lei, valoarea facturii fiind zero. Vom vedea cum se poate inregistra in contabilitate aceasta factura.

1)  Conform art. 12 alin. (2) din Legea 82/1991 a contabilitatii - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare - se precizeaza "Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric, in conditiile stabilite de reglementarile legale."

2)  La sectiunea (D) "Metodele de conducere a contabilitatii analitice a bunurilor" din Normele Metodologice din 27 noiembrie 2008 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 3512/2008, date in aplicarea art. 12 din legea contabilitatii, sunt prezentate metodele privind evaluarea si evidenta stocurilor in contabilitate. Conform acestei sectiuni, metodele de tinere a evidentei stocurilor sunt: operativ-contabila, cantitativ-valorica, global-valorica. Din instructiunile de utilizare a acestor metode, prezentate la punctele urmatoare, reiese faptul ca stocurile, in contabilitate, trebuie evaluate, la o anumita valoare, la un anumit pret, chiar daca, in gestiuni, evidenta stocurilor se tine doar cantitativ (cum ar fi metoda operativ-contabila).

3) la punctul 49 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, care face parte din sectiunea 8.1. Reguli generale de evaluare, se prevede:
"(1) Elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza, de regula, pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie. Cazurile in care nu se foloseste costul de achizitie sau costul de productie sunt cele prevazute de prezentele reglementari."

Din textele legale citate retinem ca toate elementele, inclusiv stocurile, pentru a fi prezentate in situatiile financiare, trebuie evaluate, respectiv trebuie sa li se atribuie o anumita valoare.

In principiu, elemente de stoc se evalueaza, asa cum este prevazut la punctul 49 din reglementari, la cost de achizitie sau la cost de productie.

Dar ce facem cu stocurile al caror cost de achizitie este zero, ca urmare a intrarii pe baza unei facturi cu valoare zero, care contine o reducere de 100%?

Regimul contabil al reducerilor acordate pe aceeasi factura de achizitie a bunurilor este prezentat tot in Reglementarile contabile, la punctul 51 alin. (3):
"(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor."

Doar ca aceasta prevedere se refera la situatia in care, ca urmare a aplicarii unei reduceri, direct pe factura de achizitie, rezulta un pret al produsului respectiv mai mic decat costul normal de achizitie, fara a se face referire la situatia cand, in urma aplicarii reducerii comerciale, costul de achizitie al produsului este zero.

Revenim la punctul 49 alin. (1) din Reglementari, care, in teza a doua, specifica faptul ca pot exista cazuri cand, pentru evaluarea elementelor din situatiile financiare (elementelor de stoc), nu se foloseste costul de achizitie sau de productie.

In acest sens, avem punctul 50 din reglementari, care furnizeaza informatii privind modalitatea de evaluare si inregistrare in contabilitate a bunurilor la momentul intrarii lor in unitate:

"(1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.

In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa, se substituie costului de achizitie.

(2) Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.

Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionisti calificati in evaluare.

In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare."

Din temeiul legal prezentat se retine faptul ca bunurile intrate cu titlu gratuit se evalueaza la valoare justa (litera d). Putem considera, desi nu este mentionat explicit, ca bunurile intrate pe baza unei facturi cu valoare zero, care contine o reducere de 100%, sint intrate cu titlu gratuit.

Asadar, se pune problema evaluarii acestora pentru a fi inregistrate in contabilitate, deoarece nu pot fi inregistrate cu valoare zero.

Valoarea justa la care se evalueaza bunurile intrate in mod gratuit reprezinta valoarea, pretul de piata al bunului respectiv sau al unui bun similar, care poate fi schimbat de bunavoie intre parti independente aflate in cunostinta de cauza.

Daca nu ar fi fost reducerea evidentiata pe factura, la ce pret s-ar fi schimbat bunul intre cele doua parti? La pretul anterior aplicarii reducerii, adica la pretul pe care l-ati fi achitat daca nu era mentionata reducerea.

La functiunea contului 303 din aceleasi reglementari contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, se arata ca acest cont se debiteaza, printre altele, prin creditul contului 758 cu valoarea la pret de inregistrare a materialelor de natura obiectelor de inventar ... primite cu titlu gratuit .. .

Fata de cele prezentate, apreciem urmatoarele:

- bunurile intrate gratuit, pe factura respectiva, vor fi evaluate la o valoare justa;
- valoarea justa este determinata pe baza pretului din factura, inainte de aplicarea reducerii.

Inregistrari in contabilitate:

- factura in sine nu se inregistreaza in contabilitate, avand valoare zero, iar discountul evidentiat pe factura nu se inregistreaza separat;
- inregistrarea in contabilitate si in gestiune a obiectelor de inventar la valoarea justa (la pretul de achizitie dinaintea aplicarii reducerii), pe baza de NIR intocmit de societate, in care, la pret de achizitie pentru fiecare dintre cele doua produse, se va trece pretul de 10 lei si de 20 lei:

303 = 7588 - cantitatea din produsul X cu pretul de 10 lei
303 = 7588 - cantitatea din produsul Y cu pretul de 20 lei.

- darea in consum a acestora, pe baza bonului de consum:

603 = 303 - cantitate produs X la pret de 10 lei
603 = 303 - cantitate produs Y la pret de 20 lei.

Baza legala:
- OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografii Contabilefacturadicountinregistrare facturaLegea 82/1991OMFP 3512/2009OMFP 3055/2009

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 19 Decembrie 2013


Votati articolul "Evaluare obiecte de inventar achizitionate pe factura cu discount 100%. Cum facem inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 19 Decembrie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X