Asa cum se arata intr-un raport intocmit de Banca Mondiala, Romania are cea mai ridicata rata cumulata a contributiilor sociale platite de angajatori si angajati din regiune, de 55% din salariu. Acest aspect poate favoriza munca la negru, avand totodata un efect negativ asupra veniturilor colectate.
Potrivit raportului citat de Mediafax, rata totala a contributiilor sociale - pentru pensie, somaj si sanatate - variaza in economiile aflate in tranzitie din Europa Centrala si de Est de la 3% in Armenia la 55% in Romania, cu niveluri de aproximativ 30% in Rusia, 31% in Bulgaria, 40% in Polonia, 44% in Ungaria, 45% in Cehia sau 49% in Slovenia, reiese dintr-un raport publicat vineri de institutia financiara internationala.
In acest sens, raportul precizeaza ca "Ratele ridicate ale contributiilor ar putea induce reactii in oferta de munca, inclusiv ascensiunea muncii la negru, ceea ce poate afecta negativ veniturile".
De retinut ca desi Romania are cea mai ridicata rata din regiune, veniturile colectate la buget din aceste contributii reprezinta numai 9% din PIB, cu un punct procentual peste media regiunii, fata de 11% in Polonia, aproximativ 12% in Ungaria si Slovenia si 15% in Cehia, noteaza Mediafax.
"Randamentul veniturilor scade atunci cand ratele contributiilor depasesc un anumit nivel", noteaza Banca Mondiala.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Datele colectate de raport si transmise in prezent au tinut cont de anul 2011. In prezent, Romania are una dintre cele mai dezvoltate economii subterane din UE, reprezentand aproximativ 30% din PIB.