Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

CE regim aplicam pentru CASS aferent venituri din dobanzi depozite bancare?

Data actualizarii: 16 Aprilie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ContributiiPFAdepozite bancaredobanzicasscontributiiavocat


Pentru un avocat care are integistrat si un PFA si obtine venituri si din dobanzi depozite bancare, vom raspunde urmatoarelor intrebari:

1. Daca se obtin venituri din PFA, se plateste CASS 5,5% la venituri din dobanzi din depozite bancare?

2. Daca se inregistreaza pierdere pe PFA, se plateste CASS 5.5% la venituri din dobanzi din depozite bancare?

3. Din ce moment se plateste CASS de 5.5 % la venituri din dobanzi din depozite bancare?

4. Daca nu se obtin venituri din alta sursa, se plateste CASS de 5.5% la venituri din dobanzi din depozite bancare?

Intelegem ca persoana in cauza nu e incadrata ca salariat si ca obtine venituri din profesia libera de avocat, iar pe langa aceasta se obtin venituri si din dobanzi la depozite bancare.                    

Va trebui sa aveti in vedere ca baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara  in conformitate cu prevederile alin (3) de la art. 296^27 din Codul Fiscal.   

Chiar si Capitolul 3 de la TITLUL IX^2 " Contributii sociale obligatorii"  din Codul fiscal
are o denumire predestinata : “ Contributia de asigurari sociale de sanatate privind persoanele care realizeaza alte venituri, precum si persoanele care nu realizeaza venituri".

In aceste conditii trebuie sa tineti cont de urmatoarele:

1)    Avand in vedere prevederile alin (2) al art. 296^27  din Codul Fiscal, daca aveti venituri din profesii libere ( avocat ) la nivelul prevazut la alin (1) al art. 296^22 din Codul Fiscal, nu aveti obligatia platii CASS de 5,5% la veniturile din dobanzile obtinute din depozitele bancare:

" ART. 296^27 Contribuabilii  (2) Persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d) d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere: " g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor prevazute la alin. (1)" ;

2)    In cazul in care inregistrati pierdere din activitatea de avocat,  adica nu obtineti venituri nete din activitatea de PFA,  sunteti obligat la plata CASS de 5,5 % din veniturile obtinute din dobanzi, dar nu mai putin de 5,5% calculat la baza lunara de calcul a 12  salarii de baza minie brute pe tara, caz in care trebuie sa achitati si diferenta;

3)     CASS 5,5%  la veniturile din dobanzile din depozitele bancare se se calculeaza si se platesc in anul urmator arealizarii acestora;

4)    Daca nu aveti  venituri din alte surse decat cele din dobanzi bancare sunteti obligat la plata CASS de 5.5%  la venituri din dobanzi din depozite bancare, dar de asemenea nu mai putin de 5,5% calculat la baza lunara de calcul a 12  salarii de baza minie brute pe tara, caz in care trebuie sa achitati si diferenta.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X