email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce impozit se retine pentru veniturile rezultate din dreptul de a utiliza o monograma?

Impozitareimpozitveniturilmonograma APIdrept de folosintafacturaredeventa

In cazul unei societati care detine certificat API (American Petroleum Institute) pe o perioada de 5 ani, se plateste anual conform contractului o taxa pentru dreptul de folosinta a monogramei API.

Vom vedea daca factura se inregistreaza pe cont 612 ca o redeventa sau 205. In acelasi timp, societatea plateste impozit pe venituruile nerezidentilor. In certificatul primit de la acestia se mentioneaza: "prin prezenta se certifica faptul ca entitatea indicata mai sus este o organizatie scutita de plata impozitelor conform prevederilor sectiunii 501(c) din Codul fiscal intern, sau o organizatie religioasa sau apostolica conform sectiunii 501(d) care este scutita de la plata impozitelor in SUA conform prevederilor sectiunii 501(a), iar rezidenta fiscala a acesteia se afla in Statele Unite Ale Americii).

Vom stabili daca se poate aplica respectiva conventie cu impozitarea de 15% sau 16% C.F.


Potrivit definitiei, monograma reprezinta un semn scris, gravat, brodat etc., format prin alaturarea sau impletirea initialelor numelui si prenumelui unei persoane sau a altor simboluri.

Monograma face parte dintr-o marca de fabrica sau marca comerciala.

Marca de fabrica sau marca comerciala reprezinta, din punct de vedere contabil, acele investitii efectuate de producator/comerciant pentru a face ca produsele lor sa se deosebeasca de altele similare.  Marca de fabrica in mod concret consta intr-un cuvant, desen, monograma, semnatura, semn grafic, care permite consumatorului sa faca distinctie intre produsele similare oferite pe piata.

            Spre deosebire de "emblema" prin care se face distinctia intre un producator/comerciant si altul de acelasi gen, marca, si implicit monograma, reprezinta acea metoda prin care produsele sau serviciile se deosebesc (se disting) de cele ale altor intreprinderi.

            Din punct de vedere contabil, marca/monograma se incadreaza in categoria imobilizarilor necorporale atunci cand sunt indeplinite criteriile de identificare.

Dreptul de utilizare al unei marci/monograma se incadreaza insa in categoria redeventelor.

Codul fiscal defineste redeventa la art. 7, pct. 28, lit. b) ca fiind orice suma de bani datorata pentru "folosirea sau dreptul de a folosi", printre altele, a marcii de comert sau de fabrica.

            Pentru veniturile de natura redeventelor primite din Romania, persoana juridica nerezidenta trebuie sa plateasca impozit prin retinere la sursa, conform prevederilor Titlului V din Codul fiscal. Cota de impozitare poate fi:

- 16% prevazuta de legislatia interna,
- 15% prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri, atunci cand persoana juridica prezinta certificatul de rezidenta fiscala,
- 50% daca veniturile respective sunt platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii.


Cu SUA este incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale asupra veniturilor, ratificata prin Decretul nr. 238/1974. Pentru aplicarea cotei mai mici de 15% este absolut obligatoriu ca persoana juridica straina sa faca dovada rezidentei. In caz contrar este posibil ca veniturile sa fie calificate ca provenind din tranzactii artificiale (considerate ca atare de prevederile art. 11, alin. (1) ) si impozitate cu 50%. Pentru impozitul retinut in Romania, persoana juridica din SUA va primi credit fiscal (nu si daca este neplatitoare de impozit pe profit/venit in tara sa).

Legea fiscala din SUA nu poate fi aplicata si in Romania ci numai prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri, si acestea numai daca certificatul primit este emis de o autoritate fiscala sau de o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in acest domeniu conform legislatiei interne a acelui stat.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Impozitareimpozitveniturilmonograma APIdrept de folosintafacturaredeventa


Data aparitiei: 25 Aprilie 2014

Votati articolul "Ce impozit se retine pentru veniturile rezultate din dreptul de a utiliza o monograma?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X