email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in contabilitate a unei masini

TVAdeducere TVAdrept de deducere
Autor: Georgeta Serban Matei

Intrebare:
Firma este platitoare de TVA si platitoare de impozit pe profit:
In data de 30.10.2010 am achizitionat o masina CIELO de la o persoana juridica din Romania valoarea este de 15000 ron.
1. este mijloc fix, amortizarea este deductibila la calculul impozitul pe profit ?
2. TVA este deductibil?
3. inreg este corecta 2123 = 404 -15000 ?
4. Cheltuiala cu intretinerea, piesele auto sunt deductibile, asigurarea?
5. Daca achizitionez din Germania un autoturism Audi de la persoana juridica platitoare de TVA - TVA este deductibil, platesc TVA la achizitie, este taxare inversa, care sunt inregistrarile?
6.  Sunt doi administratori care au si functia de directori si fiecare are cate o masina JAGUAR SI HYUNDAY. Pentru acestia TVA este deductibil la achizitionarea de combustibil,  piesele auto, intretinere, asigurare dar la calculul impozitului pe profit sunt cheltuieli deductibile?
 7. Am 2 leasinguri AUTO (LOGAN) facute in anul 2008 si 2009 (ianuarie).TVA este deductibil la primirea facturilor de rata, tva la valoarea reziduala este deductibil?  
 8.  Ce tip de masina pot achizitiona pentru a avea TVA deductibil ?

Raspuns:
Prin intrebarile formulate se face referire la categoria autoturismelor pentru care este limitata exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta atat achizitiei mijlocului fix cat si TVA aferenta combustibilului alimentat pentru functionarea acestora.

Este limitat dreptul de deducere a TVA doar pentru vehiculele care au urmatoarele caracteristici tehnice preluate din cartea de identitate:   
- greutatea maxima autorizata: 3.500 kg;
- numarul de scaune pentru pasageri, inclusiv scaunul soferului: 9.  

Atat pentru achizitia unor astfel de autovehicule, cat si pentru cumpararea de combustibil necesar functionarii unor astfel de vehicule este limitat dreptul de deducere a TVA daca nu se incadreaza intr-una sau mai multe din urmatoarele exceptii:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;

De exemplu, fara a fi angajat in mod expres pe functia de “agent de vanzari” orice salariat poate fi considerat un agent de vanzari daca are drept sarcini de serviciu, printre altele:
- prospectarea pietei;
- desfasurarea activitatii de merchandising;
- negocierea conditiilor de vanzare;
- derularea vanzarii bunurilor;
- asigurarea de servicii postvanzare;
- monitorizarea clientilor.

- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata;
- vehiculele achizitionate in scop comercial, altfel spus, vehiculele destinate revanzarii ca atare.
 
Nu este limitat dreptul de deducere a TVA pentru combustibilul achizitionat in vederea  functionarii vehiculelor utilizate doar pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii. Aici se incadreaza vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajatilor pe urmatoare rute:
- la si de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului;
- la si de la sediul angajatorului la locul in care se desfasoara efectiv activitatea;
- la si de la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord la locul de desfasurare a activitatii.  

In acest context, limitarea dreptului de deducere a TVA nu are loc doar daca exista dificultati evidente de a gasi mijloace de transport si daca exista un acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport. Prin dificultati evidente se poate intelege lipsa rutelor privind mijloacele de transport in comun: autobuze, microbuze, trenuri, etc.

Daca vehiculele utilizate de firma dvs. pentru transportul salariatilor se incadreaza in conditiile impuse de lege (dificultati evidente de transport si acordul colectiv incheiat intre angajatori si angajati), se poate deduce atat cheltuiala aferenta combustibilului cat si suma TVA aferenta.

Dreptul de deducere este limitat chiar daca prin contractul de munca se prevede obligativatea ca  angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport angajatului sau. Acest fapt este reglementat prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal la punctul 45^1 alineatul (1) litera f) emis pentru  aplicarea art. 145^1.  Notiunea de “dificultati evidente” se concretizeaza in inexistenta altor mijloace de transport in comun pe ruta respectiva

- referitor la intrebarea: “In data de 30.10.2010 am achizitionat o masina CIELO de la o persoana juridica din Romania valoarea este de 15000 ron. este mijloc fix, amortizarea este deductibila la calculul impozitul pe profit?

Prin O.U.G. nr. 34/2009 nu s-a limitat dreptul de deducere a ratei lunare de amortizare a vehiculelor, indiferent de natura acestora. A fost si este nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil doar rata lunara de amortizare a vehiculelor care sunt utilizate in alte scopuri decat cele legate de activitatea firmei.   

- referitor la intrebarea “TVA este deductibil?”
Suma TVA aferenta autoturismului achizitionat nu se limiteaza la deducere daca acesta se incadreaza la exceptiile enumerate anterior. Suma TVA deductibila pentru care se limiteaza dreptul de deducere nu se inscrie in mod distinct pe un rand din decontul de TVA cod 300 deoarece un astfel de rand nu a fost creat, dar se scade la randul 26 in momentul in care efectuati subtotalul taxei deduse.

- referitor la intrebarea “inreg este corecta 2123 = 404 -15000?”:

Este corecta inregistrarea contabila privind achizitia autoturismului:
                     2133                         =                           404                                         
           ,,Mijloace de transport”                      ,,Furnizori de imobilizari”

In situatia in care firma dvs. este inregistrata in scopuri de TVA iar dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei trebuie limitat, se efectueaza concomitent si urmatoarele doua inregistrari contabile:

- evidentierea TVA deductibila:
    4426                             =                              404                                          
  ,,TVA deductibila”                             ,,Furnizori de imobilizari”
                                                                       
- limitarea dreptului de deducere a TVA:
    2133                                =                      4426                                       
    ,,Mijloace de transport”                     ,,TVA deductibila”  

In lucrarea Consilier Taxe si Impozite,  la sectiunea V 16.5.1, regasiti suficiente exemple privind inregistrarile contabile si raportarea fiscala aferenta limitarii dreptului de deducere a TVA pentru achizitia de autovehicule, dar si pentru combustibilul aferent exploatarii acestora.
 
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca suma cheltuielilor aferente combustibilului alimentat pentru astfel de vehicule este nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil asa cum rezulta din articolul 21 alineatul (4) litera t) din Codul fiscal:  

 "t) in perioada 1 mai 2009 - 31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane:…….. aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
           
Acestea sunt inregistarile contabile recomandate pentru achizitia de combustibil pentru care se limiteaza dreptul de deducere a TVA:

- alimentarea  cu combustibil:
3022                    =               401
 “Combustibili”                 “Furnizori”

- suma TVA deductibila inscrisa pe bonul fiscal emis de casa de marcat:
4426                      =            401
“TVA deductibila”               “Furnizori”

- consumul de combustibil auto:
               6022                             =                3022
 „Cheltuieli privind combustibilul”                “ Combustibili”                                                          
         (analitic distinct pentru consum de combustibil)
 
- limitarea  dreptului de deducere a TVA:
6022                                             =                    4426
 „Cheltuieli privind combustibilu”l                “TVA deductibila”            
        (analitic distinct pentru TVA limitata la deducere)     
       
Daca autoturismul nu se incadreaza la exceptii, rulajul debitor al contului 6022 reprezinta cheltuiala nedeductibila la determinarea profitului impozabil.
 
In situatia in care alimentarea se face pe baza de factura emisa lunar de catre furnizor, nu uitati sa completati si formularu l”Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”  cod 394 chiar daca dreptul dvs. de deducere a TVA este limitat.

- referitor la intrebarea “Cheltuiala cu intretinerea, piesele auto sunt deductibile, asigurarea?”

Deductibilitatea reparatiilor se pune in discutie doar la impozitul pe profit prin care se face precizarea ca pentru vehiculele utilizate de catre director, sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil doar cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii. Aceste cheltuieli sunt deductibile numai pentru un singur vehicul utilizat de catre un director. Aceste prevederi sunt in vigoare incepand cu data de 1 mai 2009 in baza modificarii articolului 21 alineatul (3), litera n) din Codul fiscal. Deci, cheltuielile cu reparatiile si TVA aferenta vehiculelor utilizate de catre alti angajati care nu se incadreaza la “director” reprezinta sume deductibile atat d.p.d.v. al impozitului pe profit cat si al TVA. In acest context, se limiteaza la un singur autovehicul si cheltuiala privind asigurarea autoturismului.

- referitor la intrebarea “Daca achizitionez din Germania un autoturism Audi de la persoana juridica platitoare de TVA - TVA este deductibil, platesc TVA la achizitie, este taxare inversa , care sunt inregistrarile?”
Daca vehiculul este achizitionat de la un furnizor stabilit intr-un stat membru, limitarea dreptului de deducere a TVA rezultata din aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 se inregistreaza astfel:
- achizitia autoturismului:
      2133                                                = 404                                       
           “Mijloace de transport”                       “Furnizori de imobilizari”

- evidentierea TVA deductibila:
    4426                                                = 4427                                      
          “TVA deductibila”                             “TVA colectata”
                                                                       
- limitarea dreptului de deducere a TVA:
    2133                                                =   4426                                     
          “Mijloace de transport”                       “TVA deductibila”  

Deci, faptul ca un autoturism este achizitionat de la un partener stabilit pe teritoriul unui stat membru, nu afecteaza rationamentul fiscal privind criteriile de limitare a dreptului de deducere a TVA chiar daca imozitarea s-a efectuat prin aplicarea regimului de taxare inversa.

- referitor la intrebarea Sunt doi administratori care au si functia de directori si fiecare are cate o masina JAGUAR SI HYUNDAY. Pentru acestia TVA este deductibil la achizitionarea de combustibil, piesele auto, intretinere, asigurare dar la calculul impozitului pe profit sunt cheltuieli deductibile?

Contravaloarea combustibilului aferent  vehiculelor cu capacitate maxima de 3.500 kg. si cel mult noua locuri pe scaune utilizate de catre persoanele cu functii de conducere (director, administrator) nu este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil. De asemenea, este deductibila limitat si suma TVA aferenta combustibilului utilizat in acest scop.

Dupa cum se poate constata, pentru combustibilul utilizat de catre personalul de conducere nu se prevad exceptii de la limitarea dreptului de deducere a TVA, chiar daca, practic, se poate dovedi ca acestia contribuie efectiv la desfasurarea activitatii specifice firmei pe care o coordoneaza.

Pentru vehiculele utilizate de catre director si administrator, sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil doar cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii. Asa cum am precizat anterior, astfel de cheltuieli sunt deductibile limitat la determinarea profitului impozabil doar pentru un singur vehicul utilizat de catre un director sau administrator.  

Persoanele care au functii de conducere, confor art. 294 din Codul muncii, sunt administratorii care sunt si salariati, inclusiv presedintele consiliului de administra]ie, daca este salariat, directorii generali, directorii adjuncti, sefii de compartimente, de servicii, de birouri etc.

- referitor la intrebarea Am 2 leasinguri AUTO (LOGAN) facute in anul 2008 si 2009 (ianuarie).TVA este deductibil la primirea facturilor de rata, tva la valoarea reziduala este deductibil?  
Referitor la  cele doua autoturisme preluate in leasing financiar se poate exercita atat dreptul de deducere a TVA aferenta ratelor lunare, cat si rata lunara de amortizare, indiferent de faptul ca autovehicolele este utilizate de catre  administrator, director  sau oricare dintre salariati. Pentru a exercita dreptul de deducere aferenta ratelor de leasing, acestea nu trebuie sa cuprinda si o parte din valoarea reziduala a vehiculului.

Pentru vehiculele preluate in leasing financiar nu se limiteaza dreptul de deducere aferenta ratelor deoarece se considera ca firma dvs. nu achizitioneaza vehiculul, ci doar il utilizeaza pe o perioada determinata. In calitate de utilizator, firma dvs. are calitatea de beneficiar al unui serviciu furnizat de proprietarul vehiculului. In cadrul unui contract de leasing, utilizatorul nu are calitatea de cumparator, ci aceea de utilizator. Astfel, in cadrul unui contract de leasing in curs de derulare,  firma dvs., are dreptul sa deduca  taxa aferenta ratelor de leasing facturate lunar de catre locator (inclusiv celelalte componente ale contractului de leasing). Daca acest contract expira in cadrul perioadei de limitare a dreptului de deducere (pana la data de 31 decembrie 2010) trebuie sa cunoasteti faptul ca legea nu va permite sa va exercitati acest drept la valoarea reziduala facturata de firma de leasing. Facturarea valorii reziduale de catre locator este dovada faptului ca achizitionati vehiculul respectiv si pentru achizitie dreptul de deducere este limitat in perioada mentionata. Doar din acest moment al inchiderii contractului de leasing materializate prin emiterea facturii pentru valoarea reziduala, firma dvs. poate fi considerata un cumparator al vehiculului. Din acest moment, firma dvs. isi pierde calitatea de beneficiar al unui drept de folosinta acordat de locator si dobandeste calitatea de cumparator al vehiculului, caz in care nu trebuie sa limiteze dreptul de deducere aferent valorii reziduale.

- referitor la intrebarea Ce tip de masina pot achizitiona pentru a avea TVA deductibil?
Nu conteaza marca  autoturismului achizitionat, ci incadrarea acestuia d.p.d.v. tehnic in categoria autovehiculelor cu o greutate de pana la 3.500 kg. si cel mult 9 scaune pentru pasageri, inclusiv soferul.  

Nu se incadreaza in aceasta categorie pentru care se limiteaza dreptul de deducere a TVA  autoutilitarele si  autofurgonetele  care  prin constructie si echipare sunt  destinate transportului mixt (transport de persoane si transport de marfuri).

Nu uitati ca limitarea dreptului de deducere este reglementata a se aplica pentru toate operatiunile efectuate in perioada 01.05.2009 – 31.12.2010. Pana la aceasta data nu a fost adoptat nici un act normativ prin care sa se prevada extinderea acestei limitari a dreptului de deducere a TVA pentru operatiunile desfasurate incepand cu data de 1 ianuarie 2011.  

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAdeducere TVAdrept de deducere

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 21 Decembrie 2010


Votati articolul "Inregistrarea in contabilitate a unei masini":
Rating:

Nota: 2.94 din 5 din 9 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Gestiune vanzari cu ridicata vs. Gestiune vanzari cu amanutul

Intrebare: Un service auto cumpara piese auto. O parte dintre aceste piese le foloseste la masinile pe care le repara, iar o alta parte sunt revandute catre persoane juridice. Pentru masinile care apartin persoanelor fizice emit bon fiscal pe care scriu piesele pe care le-a folosit si manopera. Pentru masinile reparate ce apartin peroanelor juridice, se emite factura pe care sunt trecute piesele si manopera.
Deoarce se vand si piese catre alte persoane juridice fara sa existe pe factura si maopera, societatea face vanzari cu ridicata? in situatia aceasta acum pe firma atat vanzari cu amantul cat si ridicata si trebuie gestiuni diferite?
Indiferent daca clientul este persoana fizica sau juridica trebuie emisa factura fiscala, precum si aviz?

Raspuns: Vanzarea pieselor auto poate fi considerata cu amanuntul daca clientii sunt persoane fizice sau...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 21 Decembrie 2010 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X