Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Microintreprindere si impozit pe venit. Cum procedam la bilantul contabil cu pierdere?

Data aparitiei: 08 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
erorile nesemnificativeimpozit pe venitpierderebilantinregistrari contabileeroriprimecapital

In analiza de azi, pornim de la situatia in care la 31.12.2013, un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere, a depus bilant contabil cu pierdere.

Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:

1. Pot constitui venituri financiare din sumele existente in contul 455? Ce documente ar trebui intocmite?

2.Daca se acopera pierderea contabila din creditul contului 106.5. (diferente dintre amortizarea contabila si cea fiscala rezultate in urma reevaluarii pozitive), trebuie platit impozit de 16%, chiar daca societatea este platitoare de impozit pe venit 3%?

3. Daca se inregistreaza aceste note contabile in decembrie 2013, se poate cere depunerea unui bilant modificat pe anul 2013?

4. In ce conditii poate fi modificat un bilant depus?

 
1.     Remiterea de datorie are loc atunci cand creditorul il libereaza pe debitor de obligatia sa.  Remiterea de datorie este totala, daca nu se stipuleaza contrariul. Remiterea de datorie poate fi expresa sau tacita.

    Ea poate fi cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, potrivit naturii actului prin care aceasta se realizeaza.

Potrivit prevederilor art. 1440 din Codul civil remiterea de datorie consimtita de unul dintre creditorii solidari nu il libereaza pe debitor decat pentru partea din creanta ce ii revine acelui creditor.

            Pentru renuntarea la datorie actionarul da o declaratie  prin care renunta la creanta.
 
            Sumele la care se renunta se inregistreaza ca vanituri ale societatii respective, prin anularea datoriei, articol contabil:

            455                             =                      7588
Asociati conturi curente        Alte venituri din exploatare
 
     2. Potrivit prevederilor pct. 124. din OMFP 3055/2009  surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.
Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare.

Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate.

In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

            Potrivit prevederilor art. 22 alin (5^1) din Codul Fiscal, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.
           
Avand in vedere ca in cazul microintreprinderilor nu se deduc cheltuieli (nici cheltuiala cu amortizarea), impozitarea fiind efectuata asupra veniturilor, utilizarea rezervei aferente reevaluarilor effectuate nu se va impozita.
            Prevederile art. 21-24 sunt aplicabile societatilor platitoare de impozit pe profit.
 
3. si 4  Nu exista notiunea de bilant rectificat.
 
In masura in care se constata ca anumite documente au fost omise sa fie inregistrate in exercitiul anterior (cum ar fi renuntarea la datorie a asociatilor) corectarea erorilor contabile se efectueaza potrivit pct. 63 din OMFP 3055/2009.
            Astfel:
 -  Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
 - Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
    a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
    b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

    Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
    - Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
    - Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

    Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
    - In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
- Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
    In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
           
            In concluzie, legislatia in vigoare prevede clar tratamentul veniturilor sau cheltuielilor neinregistrate in exercitiile precedente.

Este necesara existenta unei politici contabile in sensul determinarii sumelor nesemnificative si a modului de inregistrare a erorilor nesemnificative:

    prin contul de venituri sau cheltuieli corespunzator sau
    prin contul 117

Inregistrarea in anul 2014 a renuntarii la credit, daca actul a fost incheiat in anul 2013
            455                             =                      117
 
Acoperirea pierderii contabile se face pe baza hotararii adunarii generale a asociatilor.
            Aceasta operatiune nu se efectueaza la inchiderea exercitiului financiar, pierderea se preia in exercitiul urmator, acoperirea acesteia efectuandu-se la aprobarea situatiilor financiare.
 
Potrivit art. 41 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1.000 lei prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X