Pana la data de 26 mai 2014 se va plati prima rata pentru impozitul pe constructii speciale, in aceeasi zi fiind stabilit si termenul-limita pentru declararea impozitului pe constructii.
Cea de-a doua rata a fost stabilita cu data-limita la 25 septembrie 2014, asa cum se arata intr-un comunicat ANAF si preluat de Agerpres:
"Calculul si declararea impozitului pe constructii se face pana in data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul. intrucat ziua de 25 mai 2014 este o zi nelucratoare, termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat pentru anul 2014 va fi luni, 26 mai 2014".
Incepand cu 1 ianuarie 2014, a fost reglementata, aminteste aceeasi sursa, obligatia platii de catre persoanele juridice a impozitului pe constructii, care este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil.
NOTA: Impozitul pe constructii se declara prin formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, care se completeaza cu ajutorul programului de asistenta disponibil pe portalul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In ce priveste contribuabilii supusi acestei obligati, se precizeaza ca impozitul pe constructii este datorat de persoanele juridice romane (cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare si persoanelor juridice fara scop patrimonial), persoanele juridice straine cu sedii permanente in Romania si persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor prevazute la GRUPA 1 din HG nr. 2139/ 2004 - Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz; valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale; valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din HG nr. 2.139 /2004.