Studiul de caz analizat mai jos porneste de la o societate a carei cifra de afaceri in 2013 a fost sub 35.000 euro, dar care nu a optat pentru sistemul simplificat de contabilitate. Vom vedea daca firma poate intocmi situatiile financiare semnate numai de catre administrator, atat la administrator cat si la intocmit.
Potrivit prevederilor art 321 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept.
Potrivit prevederilor art. 10 alin (1) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
Potrivit art. 10 alin. (2) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulteroare, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare (alin. (2)).
Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (alin. (3)).
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T Ghid de raportare corecta
In cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (11), contabilitatea poate fi organizata si condusa potrivit prevederilor alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil, cu persoane fizice care au studii economice superioare, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane fizice (alin. (31)).
Persoanele prevazute la art. 5 alin. (11) sunt persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.
Art. 28 din aceeasi lege stabileste ca:
- situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
- situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
- situatiile financiare anuale si raportarile contabile ale persoanelor prevazute la art. 5 alin. (11) se intocmesc si se semneaza de catre persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea acestora.
- situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Explicatia pentru alta persoana imputernicita o gasim chiar in cadrul formularului de bilant, la Intocmit, astfel: Prin alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie se intelege orice persoana angajata, potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea contabilitatii 82/1991, republicata.
Deci, persoana imputernicita trebuie sa aiba studii economice superioare si sa fie angajat, respectiv sa aiba un contract de munca incheiat cu firma, indiferent de perioada sau durata timpului de munca, avind in fisa postului si aceasta responsabilitate.
Din cele de mai sus rezulta ca situatiile financiare trebuie semnate, pe linga administratorul firmei, de una din urmatoarele persoane: directorul economic, contabilul-sef, expertul contabil, de economisti pe baza de contracte/conventii civile.
Din practica pana in prezent situatiile financiare semnate de aceeasi persoana atat in calitate de administrator cat si alta persoana imputernicita, au fost validate la depunerea online (semnate electronic) pe site-ul: e-guvernare.ro, ceea ce presupune ca situatiile financiare au fost acceptate de catre organele fiscale.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro