email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie intracomunitara de bunuri fara plata. Cum procedam privind deconturile?

TVAbaza de impozitarevaloare brutafacturaachizitie intracomunitara

Studiul de caz urmator se refera la o persoana fizica care obtine venituri din drepturi de autor din mai multe surse si care depaseste in decembrie 2013 plafonul de 220.000 lei. Persoana fizica nu are contabilitate in partida simpla  impozitele sunt retinute la sursa si depune numai declaratia 200 anual.

Inregistrarea in scopuri de TVA s-a facut incepand cu 01.07.2014. Vom vedea ce trebuie sa faca persoana fizica pentru perioada de la care trebuia sa se inregistreze TVA-ul pana la data la care s-a inregistrat efectiv .

Vom stabili totodata daca trebuie sa emita facturi retroactiv pentru veniturile incasate, precum si care se va considera baza la care se aplica TVA (avand in vedere ca in cont se vireaza sumele nete dupa retinerea impozitelor la sursa).

De asemenea, vom vedea cum se depun deconturile de TVA pentru lunile precedente si daca se va depune cate unul pe fiecare luna sau daca se vor depune toate sumele pe regularizari in decontul din iulie 2014.

Din intrebarea formulata inteleg ca persoana fizica respectiva nu s-a inregistrat in termen de organul fiscal, fiind inregistrata, eventual, din oficiu, de catre organul fiscal competent. In aceasta situatie, deconturile de TVA pot fi depuse numai incepand cu luna iulie 2014, data de la care se va modifica vectorul fiscal si se va deschide fisa sintetica pe platitor pentru TVA in evidenta organului fiscal ca urmare  a depunerii  formularului cod  020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane".
 
        Pentru facturile care se vor emite in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA incepand cu data de 1 iulie 2014, persoana fizica va considera baza de impozitare a TVA valoarea bruta a drepturilor de autor negociate prin contract, fara a lua in considerare valoarea neta a acestora, dupa retinerea la sursa a impozitului pe venituri din drepturi de autor. Astfel, la baza de impozitare a TVA negociata prin contract la valoarea bruta se va colecta TVA prin aplicarea cotei standard de 24%. De exemplu, daca tariful negociat pentru un articol care se publica intr-o revista este de 1.000 lei/pagina, exclusiv TVA, valoarea facturii pentru 4 pagini ale autorului va fi in suma totala de 4.960 lei, determinata dupa cum urmeaza:

    baza de impozitare TVA: 4.000 lei (1.000 lei/pagina x 4 pagini);
    TVA colectata: 960 lei (4.000 lei x 24%).

 
Factura astfel emisa se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu  cota 24%".  
 
        Impozitul la sursa se calculeaza pentru suma de 4.000 lei, exclusiv TVA (4.000 lei x 16% = 640 lei) rezultand un venit net de 3.360 lei (4.000 lei – 640 lei). Asa cum se poate constata, venitul net de 3.360 lei nu este egal cu baza de impozitare  a TVA de 4.000 lei.
 
        In alta ordine de idei, este recomandabil ca persoana fizica sa  incheie  un act aditional la fiecare contract in curs de derulare din care sa rezulte daca drepturile de autor negociate la valoarea bruta  sunt "inclusiv" sau "exclusiv" TVA.
 
 
        Pentru perioada in care ar fi trebuit sa se inregistreze in scopuri de TVA, dar nu s-a inregistrat la data depasirii plafonului de 220.000 lei , persoana fizica nu trebuie sa emita facturi retroactiv pentru veniturile incasate, dar trebuie sa aiba in vedere ca  va  face obiectul unei inspectii fiscale din punctul de vedere al TVA prin care se vor stabili diferente suplimentare de plata a TVA pentru care se vor calcula accesoriile aferente. Diferentele suplimentare de plata vor putea fi recuperate de la beneficiari, cu acordul acestora, prin emiterea unor facturi dupa efectuarea inspectiei fiscale.
 
        Chiar daca nu este obligata sa organizeze evidenta contabila in  partida simpla, persoana fizica este obligata sa organizeze evidenta fiscala a operatiunlor din sfera de aplicare a TVA prin jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari.  Aceste jurnale trebuie completate chiar pentru perioada in care nu a fost inregistrata in scopuri de TVA. Jurnalul pentru cumparari este util persoanei fizice deoarece isi poate exercita dreptul de deducere a TVA in situatia in care a efectuat achizitii in perioada in care nu a fost platitoare de TVA. Acest drept  poate fi  exercitat  in primul decont de TVA cod 300 sau in deconturile urmatoare in cadrul unei perioade de prescriere de 5 ani numai daca achizitiile respective au fost destinate realizarii de operatiuni taxabile (drepturi de autor facturate catre diversi beneficiari din Romania).



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAbaza de impozitarevaloare brutafacturaachizitie intracomunitara


Data aparitiei: 27 Iunie 2014

Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri fara plata. Cum procedam privind deconturile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X