In cuprinsul studiului de caz de fata, urmeaza sa intocmim o monografie contabila si sa stabilim cum procedam cand se constituie depozitul si notele pentru vanzarea bunurilor in cauza.
Mai exact, o societate are ca obiect de activitate comertul cu piese auto. Societatea achizitioneaza acumulatori noi pe care doreste sa ii valorifice mai departe catre persoane fizice si persoane juridice (unele fiind revanzatori). Acumulatorii uzati preluati de la cumparatori se valorifica precum deseu catre furnizorul de acumulatori.
Se va vedea astfel care este monografia contabila pentru achizitia acumulatorilor, constituirea depozitului si vanzarea acestora in varianta cu baterie adusa si fara baterie adusa odata cu cumpararea unui acumulator nou.
De asemenea, vom vedea care este monografia pentru valorificarea acestora sub forma de deseu, cu mentiunea ca facturile pentru deseu sunt emise de catre furnizorul de baterii cu semnul (-).
Potrivit prevederilor HG 1132/2008 cu modificarile si completarile ulterioare vanzatorul are obligatia de a afisa atat pretul bateriei cat si depozitul de 10%, calculat aditional fata de pretul bateriei.
Potrivit prevederilor art. 17 din HG 1132/2008, sistemul "depozit" se aplica asupra pretului de vanzare de catre distribuitorii de baterii si acumulatori auto, la comercializarea catre consumatorul final, reprezinta 10% din pretul de vanzare al unei baterii sau al unui acumulator auto si este platit odata cu achizitionarea unei baterii sau unui acumulator auto, in cazul in care nu se preda o baterie sau un acumulator auto uzat.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Sumele incasate din aplicarea sistemului "depozit", nerambursate sunt evidentiate separat in contabilitatea persoanei care desfasoara activitate de comert cu baterii si acumulatori auto si sunt utilizate numai pentru organizarea activitatii de colectare a bateriilor si acumulatorilor auto uzati.
De asemenea, vanzatorul are obligatia de a emite o chitanta prin care sa specifice valoarea depozitului si in baza acestei chitante sa ramburseze depozitul constituit, in situatia in care cumparatorul preda o baterie uzata.
Prin urmare, aceste sume trebuie evidentiate distinct pe factura fata de pretul de vanzare al bateriei.
De asemenea, fiind sume incasate pentru care exista posibilitatea returnarii, consider ca acestea nu ar trebui recunoscute in veniturile societatii vanzatoare pana la momentul in care este certa realizarea acestora.
Achizitie acumulatori noi
% = 401
4426
371
- inregistrare adios comercial +tva neexigibil
371 = %
4428
378
- depozitul de 10% se calculeaza asupra pretului de vanzare (suma totala din contul 371)
- vanzare catre consumatori finali
411 = %
707
4427
- descarcarea gestiunii
% = 371
607
4428
378
- incasare in cazul in care este predat acumulatorul uzat si nu se retine depozitul
5311 = 411
- incasare in cazul in care nu este predat acumulatorul uzat
5311 = %
411
472 10% din pret
- daca vine cu acumulatorul in termen se ramburseaza garantia:
472 = 5311
-daca nu preda acumulatorul se inregistreaza venitul
472 = 708
Valorificarea ca deseuri cu emiterea facturii de catre furnizorul de deseuri.
Potrivit art. 160 din Codul fiscal pentru valorificarea deseurilor se aplica taxarea inversa
401 = 708 valoarea cu minus de pe factura
635 = 401 taxa de mediu
Suma fie se incaseaza de la furnizor fie se compenseaza cu suma de plata catre furnizor generate de aprovizionarea cu acumulatori.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro