email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal rescris: TVA - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital

ajustarea TVAbunurile de capitalcodul fiscal rescrisactivele corporale fixeamortizabile


Asa cum stiti deja, Ministerul Finantelor Publice a publicat, spre consultare publica, proiectul Legii noului Cod fiscal si al noului Cod de procedura fiscala. Supunem atentiei dumneavoastra, prin cele ce urmeaza, una dintre cele mai importante modificari propuse, credem noi, referitoare la ajustarea TVA in cazul bunurilor de capital.

Astfel, una dintre modificarile aduse reglementarilor privind taxa pe valoare adaugata vizeaza ajustarea taxei pe valoare adaugata deductibile in cazul bunurilor de capital. Conform proiectului, in sensul prevederilor privind ajustarea taxei pe valoare adaugata deductibile in cazul bunurilor de capital:

a) bunurile de capital reprezinta toate activele corporale fixe, definite la art. 277 alin. (1) pct. 3, precum si operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile, exclusiv reparatiile ori lucrarile de intretinere a acestora, chiar in conditiile in care astfel de operatiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de inchiriere, leasing sau al oricarui alt tip de contract prin care bunurile imobile/partile de bunuri imobile se pun la dispozitia unei alte persoane cu conditia ca valoarea fiecarei transformari sau modernizari sa fie de cel putin 20% din valoarea bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare/modernizare;

b) bunurile imobile care fac obiectul unui contract de inchiriere, de leasing, de concesionare sau oricarui alt tip de contract prin care bunurile imobile se pun la dispozitia unei persoane, sunt considerate bunuri de capital apartinand persoanei care le inchiriaza, le da in leasing sau le pune la dispozitia altei persoane. Operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile care sunt considerate bunuri de capital conform lit. a), efectuate de beneficiarul unui astfel de contract, apartin  beneficiarului pana la sfarsitul contractului respectiv;

c) ambalajele care se pot utiliza de mai multe ori nu sunt considerate bunuri de capital;

d) taxa deductibila aferenta bunurilor de capital reprezinta taxa achitata sau datorata, aferenta oricarei operatiuni legate de achizitia, fabricarea, constructia, transformarea sau modernizarea a caror valoare  este de cel putin 20% din valoarea bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare/modernizare, exclusiv taxa achitata sau datorata, aferenta repararii ori intretinerii acestor bunuri sau cea aferenta achizitiei pieselor de schimb destinate repararii ori intretinerii bunurilor de capital.

In prezent, conform prevederilor art. 149 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, nu sunt considerate bunuri de capital activele corporale fixe amortizabile a caror durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala este mai mica de 5 ani iar activele corporale fixe de natura mijloacelor fixe amortizabile care fac obiectul leasingului sunt considerate bunuri de capital la locator/finantator daca limita minima a duratei normale de utilizare este egala sau mai mare de 5 ani.

Asadar, conform proiectului noului Cod fiscal sunt considerate bunuri de capital si activele corporale fixe amortizabile a caror durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala este mai mica de 5 ani.

Pentru aceste bunuri proiectul reglementeaza dispozitiile tranzitorii privind ajustarea taxei deductibile. Acesta stabileste ca se ajusteaza taxa deductibila proportional cu  valoarea ramasa neamortizata la momentul la care intervin evenimentele care genereaza ajustarea taxei deductibile pentru urmatoarele categorii de active corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2014 nu erau considerate bunuri de capital:

a) activele corporale fixe amortizabile a caror durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala este mai mica de 5 ani, care au fost achizitionate sau fabricate dupa data aderarii pana la  data 31 decembrie 2014, inclusiv;

b) activele corporale fixe de natura mijloacelor fixe amortizabile care fac obiectul leasingului a caror limita minima a duratei normale de utilizare este mai mica de 5 ani, care au fost achizitionate sau fabricate dupa data aderarii pana la data 31 decembrie 2014, inclusiv.


In cazul acestor active corporale fixe pentru care dreptul de deducere se exercita potrivit reglementarilor privind sistemul TVA la incasare (achizitii efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv achizitiile efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare), se ajusteaza taxa deductibila care a fost platita furnizorului/prestatorului, proportional cu valoarea ramasa neamortizata la momentul la care intervin evenimentele care genereaza ajustarea.



Autor: Irina Dumitrescu


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajustarea TVAbunurile de capitalcodul fiscal rescrisactivele corporale fixeamortizabile


Data aparitiei: 09 Iulie 2014

Votati articolul "Codul fiscal rescris: TVA - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X