Reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei au apreciat ca masura de reducere a CAS-ului este una benefica pentru mediul de afaceri autohton, insa trebuie sa tina cont de aspecte conexe, fiind aplicata alaturi de alte decizii pentru a putea fi sustinuta pe termen lung.
La inceputul intalnirii cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, care se desfasoara la Palatul Victoria, potrivit Agerpres, premierul Victor Ponta s-a adresat acestora:
"Aveam nevoie sa mai facem inca o discutie cu dumneavoastra, reprezentantii mediului de afaceri, referitoare la subiectul acestor zile, si anume reducerea contributiilor de asigurari sociale. Am discutat anterior, vreau sa va multumesc ca ne-ati sprijinit si in discutiile cu FMI si CE. Sper ca nu v-ati razgandit, in sensul ca e un lucru bun si ca e bine sa-l facem. Sau, daca v-ati razgandit, e bine sa ne spuneti, sa nu aflu de la presa ca v-ati razgandit".
De asemenea, noteaza aceeasi sursa, premierul a precizat ca in momentul in care a inaintat propunerea privind reducerea CAS catre Parlament, a tinut cont de opiniile emise din partea mediului de afaceri, adaugand ca in opinia sa se poate merge mai departe "cu o masura pe care mediul de afaceri o cere de foarte mult timp si in mod intemeiat".
Referitor la cea de-a doua tema a discutiei cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, seful Guvernului a dorit sa se asigure ca acestia au primit "forma finala de propunere privind modificarea Codului fiscal", noteaza Agerpres.
In aceasta privinta, potrivit aceleiasi surse, Radu Florescu, in calitate de coordonator al entitatii de afaceri, a precizat ca pozitia Coalitiei ramane neschimbata si la fel de consistenta. In continuare, Angela Rosca, reprezentant al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, a declarat:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
"Coalitia saluta si sustine in continuare reducerea CAS. Consideram ca este o masura foarte buna pentru mediul de afaceri in contextul in care, stim cu totii, impozitarea muncii in Romania este ridicata, versus media europeana si versus media din tarile invecinate. Mai departe, consideram, fireste, ca aceasta masura trebuie sa fie sustenabila pe termen lung".
Totodata, aceasta a facut referire la doua aspecte majore pe care aplicarea acestei masuri trebuie sa le aiba in vedere:
"Ar fi, pe de-o parte, imbunatatirea colectarii, unde e mult loc de mai bine si, pe de alta, fireste, eficientizarea alocarilor bugetare. Consideram ca aceste doua aspecte sunt cele care ar trebui sa fie cheia sau solutia la aceasta problema. Important este ca masura sa fie fezabila si aplicabila pe termen lung, pentru ca intotdeauna mediul de afaceri si Coalitia au sustinut si continua sa sustina necesitatea stabilitatii fiscale.
De aceea, in contextul in care exista discutii in ultimii ani legate de introducerea de noi impozite si taxe, ne manifestam in continuare dorinta intensa de a fi consultati practic si eficient de cate ori orice guvern are intentia de a introduce noi impozite si taxe sau de a le mari pe cele actuale. Continuam sa sustinem pozitia adoptata de dumneavoastra si sa credem ca este o masura buna pentru Romania".
In cadrul discutiei, Ponta a amintit de acordul dintre Guvern si Coalitie, potrivit caruia nicio modificare referitoare la taxe nu se face mai repede de sase luni, declarand:
"Pana acum ne-am tinut si ne tinem in continuare, de aceea e bine sa aveti textul noului Cod fiscal si al celui de procedura fiscala, ca sa stiti cu sase luni inainte si, sigur, va sti toata opinia publica ce anume dorim sa modificam. (...) Aveti textul in fata si pana la intalnirea din septembrie (...) sa va uitati. Doamna ministru are dezbateri cu mediul universitar, cu presa de specialitate, stiu ca si cu dumneavoastra. Pentru ca, daca vorbim in general de taxe si impozite si nu vorbim in concret, e greu sa transmitem un mesaj corect".
La intalnirea cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei participa mai multi membri ai Executivului, intre care Ioana Petrescu, Liviu Voinea, Daniel Constantin, Ioan Rus, Eugen Teodorovici si Robert Cazanciuc.