Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Teren luat in arenda. Cum procedam referitor la declaratii si CASS?

Data aparitiei: 22 August 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CASSd112impozitvenitcontributiiobligatiiteren arendadeclaratia 112

In analiza de mai jos, se va stabili in ce masura, incepand cu 2014, pentru terenurile luate in arenda, arendasul trebuie sa retina la sursa impozitul (16%) si CASS-ul (5.5%) din drepturile cuvenite arendatorului, sa vireze aceste sume la Buget si sa le declare in Declaratia 112, indiferent de optiunea arendatorului.


Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, impozitul pe veniturile din arenda obtinute de persoanele fizice se calculeaza numai prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

          Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
            Incepand cu data de 1 ianuarie 2014 nu mai exista optiunea determinarii si platii impozitului din arenda in sistem real.
 
Impozit si contributii

La plata arendei, platitorul are obligatia retinerii la sursa atat a impozitului cat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin reținere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si reținut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost reținut.
 
Obligatia retinerii CASS       

            Incepand cu data de 1 ianuarie 2014 contribuabilii care  realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective.

            Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

            La aceasta baza se aplica cota de contributie individuala de 5,5%.
            Obligatia retinerii si platii CASS revine platitorului de venituri.
 
            Declaratii depuse de paltitorii de venituri

            Platitorii de venituri din arenda au obligatia declararii impozitului pe venit si al obligatiilor reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate retinute la sursa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut prin depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - Declaratia 112.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X