In anul 2009, societatea comerciala X a vandut catre un client un imobil realizat in productie proprie, in valoare de 423.107 lei plus TVA 19%.
In anul 2014, in urma unei hotarari judecatoresti, societatea X este obligata sa vireze clientului suma de 181.482 lei, reprezentand contravaloarea pretentiilor reclamantilor , pretentii izvorate din neexecutarea in totalitate si din executarea defectuoasa a obligatiilor de constructie, astfel:
-179.482 lei daune interese prejudiciu efectiv cauzat;
-1.400 lei cheltuieli de executare onorariu experti;
-600 lei onorariu avocat.
Partile actului de tranzactie au cazut de comun acord ca pana la data de 20.12.2014 sa depuna diligentele necesare in vederea perfectarii la un notar public unui act aditional la contractul de vanzare cumparare prin care pretul de achizitie al imobilului se modifica in minus cu suma constatata ca prejudiciu (181.482 lei).
1. In baza hotarararii judecatoresti si a actului aditional incheiat la notar, se poate diminua pretul de vanzare al imobilului?
2. Care este tratamentul fiscal al tranzactiei?
3. Care este cota de TVA aplicata in acest caz?
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
Valoarea prejudiciului stabilit prin hotarare judecatoreasca in anul 2014 nu poate diminua valoarea bunului livrat in anul 2009 deoarece nu este parte a bunului livrat, de exemplu lipsa unei mansarde sau lipsa unei centrale termice sau lipsa unei lucrari cuprinse in deviz, etc. Prin natura sa, prejudiciul nu este de natura bunurilor sau a prestarilor de servicii, ci este efectul utilizarii unui bun care produce un "disconfort" cumparatorului . Prejudiciul trebuie privit ca o paguba adusa cumparatorului rezultata din utilizarea bunului imobil care, fie nu a corespuns standardelor de calitate, fie a prezentat niste vicii ascunse ce nu au fost depistate la receptia finala. De regula, astfel de prejudicii se acopera din valoarea provizioanelor constituite de prestator pentru lucrarile de constructii efectuate, dar nu se acopera prin diminuarea bunului imobil vandut.
Astfel, valoarea prejudiciului solicitat de client este format din toate elementele enumerate de dvs. (daune interese, expertize, onorariu avocat, etc.) si trebuie privit ca un tot unitar d.p.d.v. contabil si fiscal, fara a fi tratat pe elementele sale componente. Valoarea prejudiciului creat clientului se inregistreaza pe cheltuieli de exploatare aferente exercitiului financiar in curs prin formula contabila 6588 "Alte cheltuieli de exploatare" = 462 "Creditori" (cont analitic distinct) in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile. Plata prejudiciului se inregistreaza prin formula contabila 462"Creditori" = 512 "Conturi la banci in lei" pe baza extrasului de cont. Valoarea prejudiciului este o cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil in anul curent, fiind aferenta veniturilor realizate intr-o perioada anterioara, in anul 2009 ca, urmare a vanzarii bunului imobil respectiv. In acest context, am in vedere prevederile art. 21 alin. (1) din Codul fiscal conform carora "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare."
Daca s-au constituit cheltuieli cu provizioanele deductibile d.p.d.v. fiscal in anul 2009, valoarea acestora se reia pe venituri impozabile in anul 2014, in cadrul termenului de prescriere de 5 ani.
Astfel, in situatia prezentata, avand in vedere faptul ca este vorba despre un prejudiciu, fara a fi vorba despre un refuz partial privind pretul bunului livrat sau despre desfiintarea contractului incheiat, perfect valabil, nu se poate ajusta baza de impozitare a TVA in conformitate cu prevederile art. 138 "Ajustarea bazei de impozitare" lit. b) conform carora "Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:……b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;".
In alta ordine de idei, daca baza de impozitare a TVA aferenta bunului imobil vandut ar fi ajustata prin diminuare ca urmare a desfiintarii partiale a contractului, s-ar aplica cota de TVA in vigoare la data faptului generator, adica 19%.
In concluzie, avand in vedere ca nu poate fi efectuata ajustarea bazei de impozitare a TVA, pentru prejudiciul stabilit prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, cumparatorul poate emite pe numele vanzatorului o factura cu mentiunea ca valoarea prejudiciului nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care nu se colecteaza TVA. In acest context, am in vedere prevederile art. 137 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin. (3) lit. b) din Codul fiscal conform carora "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: ……. b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;". Emiterea facturii pentru prejudiciul inscris in hotararea judecatoreasca nu este obligatorie, dar nici interzisa. Avand in vedere ca daunele interese nu intra in baza de impozitare a TVA, valoarea prejudiciului nu se raporteaza prin decontul de TVA si declaratia informativa cod 394, nici de catre cumparatorul bunului care a initiat actiunea in instanta, dar nici de catre vanzatorul bunului, obligat prin instanta sa achite prejudiciul provocat cumparatorului.
Astfel, in baza argumentelor prezentate anterior, motivate prin prevederile legale in vigoare, valoarea de vanzare a bunului imobil nu poate fi diminuata cu valoarea prejudiciului stabilit prin hotarare judecatoreasca. In acest caz, valoarea tranzactiei efectuate in anul 2009 nu trebuie modificata, fiind negociata prin contractul de vanzare cumparare care nu a fost desfiintat total sau partial in instanta. Practic, prin hotararea judecatoreasca se recunoaste faptul ca valoarea prejudiciului a fost stabilita in baza prevederilor contractuale care nu au fost contestate in instanta, contractul fiind valabil in ceea ce priveste pretul bunului livrat. Altfel spus, cumparatorul nu a contestat pretul, ci pagubele pricinuite de vanzator ca urmare a utilizarii bunului cumparaat.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro