email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prejudiciu stabilit prin hotarare judecatoreasca. Ce solutie avem daca e interzisa ajustarea bazei de impozitare?

prejudiciuajustarebaza de impozitareTVAcreditoriconturiprejudiciuprofit impozabil

In anul 2009, societatea comerciala X a vandut catre un client un imobil realizat in productie proprie, in valoare de 423.107 lei plus TVA 19%.

In anul 2014, in urma unei hotarari judecatoresti, societatea X este obligata sa vireze clientului suma de 181.482 lei, reprezentand contravaloarea pretentiilor reclamantilor , pretentii izvorate din neexecutarea in totalitate si din executarea defectuoasa a obligatiilor de constructie, astfel:
-179.482 lei daune interese prejudiciu efectiv cauzat;
-1.400 lei cheltuieli de executare onorariu experti;
-600 lei onorariu avocat.

Partile actului de tranzactie au cazut de comun acord ca pana la data de 20.12.2014 sa depuna diligentele necesare in vederea perfectarii la un notar public unui act aditional la contractul de vanzare cumparare prin care pretul de achizitie al imobilului se modifica in minus cu suma constatata ca prejudiciu (181.482 lei).

1. In baza hotarararii judecatoresti si a actului aditional incheiat la notar, se poate diminua pretul de vanzare al imobilului?
2. Care este tratamentul fiscal al tranzactiei?
3. Care este cota de TVA aplicata in acest caz?

Valoarea prejudiciului stabilit prin hotarare judecatoreasca in anul 2014  nu poate diminua valoarea bunului livrat in anul 2009 deoarece nu este parte a bunului livrat, de exemplu lipsa unei mansarde sau lipsa unei centrale termice sau lipsa unei lucrari cuprinse in deviz, etc. Prin natura sa, prejudiciul nu este de natura bunurilor sau a prestarilor de servicii, ci este efectul utilizarii unui bun care produce un "disconfort" cumparatorului . Prejudiciul trebuie privit ca o paguba adusa cumparatorului rezultata din utilizarea bunului imobil care, fie nu a corespuns standardelor de calitate, fie a prezentat niste vicii ascunse ce nu au fost depistate la receptia finala. De regula, astfel de prejudicii se acopera din valoarea provizioanelor constituite de prestator pentru lucrarile de constructii efectuate, dar nu se acopera prin diminuarea bunului imobil vandut.

Astfel, valoarea prejudiciului solicitat de  client  este format din toate elementele enumerate de dvs. (daune interese, expertize, onorariu avocat, etc.) si trebuie privit ca un tot unitar d.p.d.v. contabil si fiscal, fara a fi tratat pe elementele sale componente. Valoarea prejudiciului creat clientului se inregistreaza pe cheltuieli de exploatare aferente exercitiului financiar in curs prin formula contabila 6588 "Alte cheltuieli de exploatare" = 462 "Creditori" (cont analitic distinct) in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile. Plata prejudiciului se inregistreaza prin formula contabila 462"Creditori" = 512 "Conturi la banci in lei" pe baza extrasului de cont. Valoarea prejudiciului este o cheltuiala  deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil in anul curent, fiind  aferenta veniturilor realizate intr-o perioada anterioara, in  anul 2009 ca,  urmare a vanzarii bunului imobil respectiv. In acest context, am in vedere prevederile art. 21 alin. (1) din Codul fiscal conform carora "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare."

             Daca s-au constituit cheltuieli cu provizioanele deductibile d.p.d.v. fiscal in anul 2009, valoarea acestora se reia pe venituri impozabile in anul 2014, in cadrul termenului de prescriere de 5 ani.
            Astfel, in situatia prezentata, avand in vedere faptul ca este vorba despre un prejudiciu, fara a fi vorba despre un refuz partial privind pretul bunului livrat sau despre desfiintarea contractului incheiat, perfect valabil,  nu se poate ajusta baza de impozitare a TVA in conformitate cu prevederile art.  138 "Ajustarea bazei de impozitare" lit. b)  conform carora  "Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:……b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;".

             In alta ordine de idei, daca baza de impozitare a TVA aferenta bunului imobil vandut ar fi ajustata prin diminuare ca urmare a desfiintarii partiale a contractului, s-ar aplica cota de TVA in vigoare la data faptului generator, adica 19%.
 
             In concluzie, avand in vedere ca nu poate fi efectuata ajustarea bazei de impozitare a TVA,  pentru prejudiciul stabilit prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, cumparatorul poate emite pe numele vanzatorului o factura cu mentiunea ca valoarea prejudiciului nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care nu se colecteaza TVA.  In acest context, am in vedere prevederile art. 137 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin.  (3) lit. b) din Codul fiscal conform carora "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …….  b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;". Emiterea facturii pentru prejudiciul inscris in hotararea judecatoreasca nu este obligatorie, dar nici interzisa. Avand in vedere ca daunele interese nu intra in baza de impozitare a TVA,  valoarea prejudiciului  nu se raporteaza prin decontul de TVA si  declaratia informativa cod 394, nici de catre cumparatorul bunului care a initiat actiunea in instanta, dar nici de catre vanzatorul bunului, obligat prin instanta sa achite prejudiciul provocat cumparatorului.
 
                 Astfel, in baza argumentelor prezentate anterior, motivate prin prevederile legale in vigoare,  valoarea de vanzare a bunului imobil  nu poate fi diminuata cu valoarea prejudiciului stabilit prin hotarare judecatoreasca. In acest caz, valoarea tranzactiei efectuate in anul 2009 nu trebuie modificata, fiind negociata prin contractul de vanzare cumparare care nu a fost desfiintat total sau partial in instanta. Practic, prin hotararea judecatoreasca se recunoaste faptul ca valoarea prejudiciului a fost stabilita in baza prevederilor contractuale care nu au fost contestate in instanta,  contractul fiind valabil in ceea ce priveste pretul bunului livrat. Altfel spus, cumparatorul nu a contestat pretul, ci pagubele pricinuite de vanzator ca urmare a utilizarii bunului cumparaat.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro





de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prejudiciuajustarebaza de impozitareTVAcreditoriconturiprejudiciuprofit impozabil


Data aparitiei: 26 Noiembrie 2014
Ultima actualizare: 28 Noiembrie 2014

Votati articolul "Prejudiciu stabilit prin hotarare judecatoreasca. Ce solutie avem daca e interzisa ajustarea bazei de impozitare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X