email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum remediem cazul in care s-a depasit plafonul de plata in numerar catre un singur furnizor?

plafonplati in numerarplafonulrefacturezeun singur furnizorcuriercardchitantele



In cazul urmator, in luna noiembrie a.c., cu ocazia Black Friday, s-au achizitionat tablete iPad de la o companie de telefonie mobila, contravaloarea lor fiind de peste 16.000 ron. Firma alege sa plateasa in numerar, prin serviciu de curierat. Contabilitatatea a aflat dupa ce acestea au fost achizitionate si platite. S-a decis inregistrarea lor pe marfa, au fost refacturate cu discount 100% si oferite cadou pentru fidelizarea anumitor clienti.

Problema consta insa in faptul ca s-a depasit plafonul de plati cash, catre un singur furnizor. Vom vedea cum poate firma care a achizitionat produsele sa remedieze situatia, in conditiile in care compania de telefonie mobila refuza sa refactureze in alte zile si sa fragmenteze astfel plata. Totodata, trebuie sa se tina cont si de chitantele emise de curierat.


Transmiteti companiei ca este culpabila in aceeasi masura ca si dvs. pentru acceptarea acestei plati in numerar si solicitati din nou refacturarea in zile diferite si eliberarea de chitante in schimbul chitantei de ramburs in original pe care i-o veti transmite.

Conform Hotararii 1285/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, Anexa 1, punctul 6:

"6. Incasarile zilnice in numerar ale unui agent economic sunt neplafonate.

    Incasarile zilnice in numerar nu pot depasi plafonul de 50.000.000 lei de la o singura persoana juridica."

Daca Orange refuza in continuare modificarea facturilor, intocmiti un dosar care sa contina corespondenta cu acestia si care sa dovedeasca faptul ca dvs. ati incercat remedierea acestei erori dar furnizorul a refuzat. Iar returnarea marfurilor nu era o optiune deoarece le-ati fi achizitionat inapoi la un pret mai mare decat cel practicat de black Fryday.

De asemenea puteti argumenta ca ati intentionat sa platiti prin card bancar dar curierul nu era in posesia dispozituvului respectiv pentru acceptarea platii prin card, lucru de care nu ati avut cunostinta la momentul primirii coletului.

Conform punctului 12 din Anexa mentionata :

"12. Platile efectuate cu card nu sunt considerate plati in numerar si nu sunt luate in calculul plafonului zilnic maxim de plati."
Aceste demersuri nu va vor scuti de plata unei eventuale amenzi, organele de control avand posibilitatea sa argumenteze ca puteati refuza primirea coletului; ele pot constitui totusi circumstante atenuante la stabilirea sanctiunii.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plafonplati in numerarplafonulrefacturezeun singur furnizorcuriercardchitantele


Data aparitiei: 18 Decembrie 2014

Votati articolul "Cum remediem cazul in care s-a depasit plafonul de plata in numerar catre un singur furnizor?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X