Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Achizitie si livrare intracomunitara de bunuri accizabile. Ce obligatii de declarare apar?

Data aparitiei: 29 Noiembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
livrare intracomunitaraimportaccizecodul fiscallivrare marfadeclaratia 390

In analiza urmatoare, subiectul nostru il reprezinta o societate importator autorizat (procedura simplificata) de produse accizabile (vinuri linistite). Firma intentioneaza sa achizitioneze din Comunitatea Europeana (Italia) marfa pe care sa o refactureze (revanzator) tot in Comunitatea Europeana (Irlanda). Vom vedea care sunt obligatiile de declarare a acestei operatiuni si in ce se evidentiaza, precum si daca se poate trimite marfa direct catre clientul final de la furnizor.

Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, atunci cand veti achizitiona marfa din Italia, veti efectua o achizitie intracomunitara de bunuri, atat dvs., cat si partenerul dvs. trebuie sa aveti coduri valide de TVA.
 
Ulterior, veti vinde bunurile catre un partener din Irlanda, situatie in care aveti calitatea de cumparator-revanzator si veti efectua o livrare intracomunitara.
 
Conform art 273 alin 1 din Legea 227/2015, se considera “achizite intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune ca si proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportare la destinatia indicata de comparator, de catre furnizor, de catre comparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor”.
 
In corespondenta cu prevederile art. 270 alin 9 din Legea 227/2015
, ”livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora….livrarea de bunuri reprezinta transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.”
 
Achizitia intracomunitara de bunuri se va declara in D300 la rd. 5. 5.1, respectiv 18, 18.1 si in D390 la operatii de tip A. Livrarea intracomunitara de bunuri se va declara in D300 la rd. 3, respectiv 3.1 si in D390 la operatii de tip L.


 
Insa in situatia in care marfa se trimite direct de la furnizor catre clientul final, adica din Italia catre Irlanda, veti efectua o achizitie intracomunitara de bunuri neimpozabila pe teritoriul Romaniei, avand in vedere ca aceste bunuri nu se vor expedia din Italia catre Romania.
 
De avut in vedere ca in cazul in care partenerul din Irlanda nu aplica masurile de simplificare pentru acest tip de tranzactie, dvs. in calitate de cumparator-revanzator veti avea obligatia de a va inregistra in scopuri de TVA in Irlanda.
 
Livrarea bunurilor din Italia catre Irlanda este o livrare intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare. Ca si raportare, achizitia intracomunitara neimpozabila se va declara in D300 la rd. 26, nu se va declara in D390, iar livrarea ulterioara a bunurilor se va declara in D300 la rd. 1, respectiv in D390 la operatii de tip T.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X