In analiza de mai jos, avem o societate A care efectueaza transport marfa si care detine 4 camioane. Un camion se inchiriaza altei firme B. In contract este prevazut ca firma A sa refactureze combustibilul consumat firmei B. Firma A achizitioneaza combustibil o data pe luna si il stocheaza intr-un rezervor. Ulterior pe baza distantelor parcurse rezultate din GPS se face refacturarea si se anexeaza o copie dupa factura de la furnizorul de combustibil. Avand in vedere ca refacturarea se face la acelasi pret de achizitie, vom vedea ce autorizatii si certificari trebuie sa aiba firma si in ce conditii legale se poate indeplini aceasta procedura.
Iata raspunsul specialistului!
- Ian 2039 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2096 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Faptul generator pentru accize il constituie momentul producerii produselor accizabile sau momentul importului acestora pe teritoriul UE, potrivit art. 338 din codul fiscal. Exigibilitatea accizelor (adica momentul in care devin platibile catre bugetul de stat) o reprezinta eliberarea pentru consum a produselor accizabile, potrivit art. 339 din codul fiscal.
Platitorii de accize, care au devenit exigibile, sunt producatorii, importatorii, cei care elibereaza produse accizabile in consum sau din regim suspensiv, potrivit art. 341 din codul fiscal.
La punctul 7 alin. (1) din normele de aplicare a art. 347 din codul fiscal se arata:
"orice platitor de accize care livreaza produse accizabile unei alte persoane are obligatia de a-i emite acestei persoane o factura, cu respectarea prevederilor art. 319 din Codul fiscal, precum si un aviz de insotire a marfurilor pe perioada transportului. Antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati si expeditorii inregistrati au obligatia suplimentara de a inscrie in facturi codul de accize, la rubrica aferenta datelor de identificare."
Asadar, din textele prezentate, se deduce faptul ca, in cazul produselor accizabile, intre care si combustibilul pentru camioane, acciza trebuie achitata la momentul eliberarii produsului in consum, respectiv la momentul punerii spre comercializare pentru prima oara. In cazul de fata, acciza este deja platita la bugetul de stat de catre societatea care a eliberat pentru prima data combustibillul in consum, probabil de catre furnizorul dvs. Faptul ca furnizorul dvs a eliberat factura la vanzarea produselor catre dvs indica plata accizelor la buget.
Deci, dvs nu mai aveti nici o obligatie de plata sau declarativa privind acciza combustibilului, deoarece nu faceti parte din categoria persoanelor obligate la plata acestora.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Refacturarea combustibilului catre societatea B se face prin simpla emitere a unei facturi cu TVA, la valorea acestuia din factura de achizitie, anexand copie de pe acesta factura.
Baza legala privind refacturarea cu tva a combustibilului este urmatoarea:
- punctul 7 alin. (3) si (4) din normele date in apliocarea art. 270 din codul fiscal;
- punctul 31 alin. (4), (5) si (6) din normele de aplicare a art. 286 din codul fiscal.
Din punct de vedre contabil, sunt aplicabile prevederile punctului 432 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, conform carora:
"432. Sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori. In aceasta situatie, veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate de comisioanele cuvenite."
Inregistrarea in contabilitate a combustibilului destinat consumului camionului dat cu chirie firmei B este urmatoarea:
- achizitia acestuia:
461 = 401
4426 / 4428 = 401
- refacturarea acestuia:
4111 = 461
4111 = 4427 / 4428
sau, daca din combustibilul achizitionat, nu se cunoaste de la inceput cantitatea ce va fi refacturata, inregistrarile pot fi urmatoarele:
- achizitie combustibil, care, probabil, este destinat consumului celor 4 camioane:
3022 = 401
4426 / 4428 = 401
- consum combustibil de catre toate cele 4 camioane:
6022 = 3022
- refacturare combustibil catre societatea B:
4111 = 7588
4111 = 4427 / 4428
(se foloseste un cont de venituri, deoarece, in prealabil, s-a folosit un cont de cheltuieli, pentru reflectarea consumului integral de combustibil).
sau
dupa ce s-a stabilt consumul efectiv al camionului societatii B:
6022 = 3022 minus valoare combustribil pt. B
461 = 3022 plus valoare combustribil pt. B (articol neprevazut la functiunea conturilor din reglementarile contabile, insa functiunea nu poate sa cuprinda absolut toate situatiile cu care se confrunta o societate)
si emiterea facturii de recuperare:
4111 = 461
4111 = 4427 / 4428
Pentru a avea dreptul sa dati spre inchiriere camionul, trebuie sa aveti in obiectul de activitate codul caen 7712 - Activitati de inchiriere si leasing cu autovehicule rutiere grele (exclus leasing).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal