In cazul urmator, societatea ALFA SRL, platitoare de TVA si de impozit pe veniturile microintreprinderii, societate in curs de lichidare-dizolvare inscrisa la Registrul Comertului, avea doi asociati la data de 30.11.2014, acestia imprumutand societatea de-a lungul timpului cu suma de 100.000 Ron pentru desfasurarea activitatii operationale. In luna decembrie a anului 2014, asociatii persoane fizice cedeaza partile sociale societatii BETA SRL, care devine astfel asociatul unic al societatii ALFA SRL.
De asemenea, fostii asociatii cesioneaza imprumuturile cesionarului BETA SRL, impreuna cu toate drepturile pe care le detin in legatura cu aceste creante impotriva debitoarei ALFA SRL.
Care sunt inregistrarile contabile pe care le vor efectua BETA SRL si ALFA SRL in urma acestei cesiuni?
ALFA SRL intentioneaza sa transfere mijloacele fixe asociatului unic, societatii BETA SRL. Sub ce forma se poate efectua acest transfer si care sunt monografiile contabile de inregistrat la ambele societati? Care sunt implicatiile fiscale?
Din punct de vedere contabil, conform pct. 243 alin. (2) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, contabilitatea analitica a capitalului social se tine pe actionari sau asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale subscrise si varsate.
In cazul cesiunii partilor sociale, tranzactia se efectueaza intre cesionar si cedent. Drept urmare, societatea Alfa inregistreaza in contabilitate doar o schimbare de analitic in ceea ce priveste titularul partilor sociale.
In functie de perioada de detinere, societatea Beta inregistreaza preluarea partilor sociale fie in conturi de imobilizari financiare (261 - Actiuni detinute la entitatile afiliate, 263 - Interese de participare) daca partile sunt preluate in vederea detinerii pe termen lung, fie cu ajutorul contului 508 - Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate, daca investitia este efectuata in vederea obtinerii de venituri financiare intr-un termen scurt.
Societatea Beta inregistreaza preluarea creantei de la asociati prin formula contabila:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
461 = 462
"Debitori diversi" "Creditori diversi"
Plata catre asociati:
462 = 5121
"Creditori diversi" "Conturi la banci in lei"
Incasarea creantei de la societatea Alfa:
5121 = 461
"Conturi la banci in lei" "Debitori diversi"
In ceea ce priveste transferul activelor, din punct de vedere al TVA, astfel cum prevede art. 128 alin. (5) din Codul fiscal, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7) al acestui articol, constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
Conform alin. (7) al acestui articol transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila. Primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege.
Normele metodologice date in aplicarea acestui articol prevad ca, transferul de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal este un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active. Se considera transfer partial de active, in sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, transferul tuturor activelor sau al unei parti din activele investite intr-o anumita ramura a activitatii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independenta, capabila sa efectueze activitati economice separate, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati. De asemenea, se considera ca transferul partial are loc si in cazul in care bunurile imobile in care sunt situate activele transferate de cedent nu sunt instrainate, ci realocate altor ramuri ale activitatii aflate in uzul cedentului. Simplul transfer al unor active nu garanteaza posibilitatea continuarii unei activitati economice in orice situatie.
Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri. Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii. Pentru calificarea unei activitati ca transfer de active nu este relevant daca primitorul activelor este autorizat pentru desfasurarea activitatii care i-a fost transferata sau daca are in obiectul de activitate respectiva activitate. In acest sens a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cazul C-497/01 - Zita Modes.
Asadar, pentru ca operatiunea sa poata fi considerata transfer de active ce nu constituie livrare de bunuri din punct de vedere al TVA conform art. 128 alin. (7) din Codul fiscal
primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda elementele de activ preluate. Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii.
Operatiunea este tratata ca un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active.
Daca conditiile sunt indeplinite, beneficiarul transferului este considerat ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrat in scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv pe cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din Codul fiscal. Daca beneficiarul transferului nu este inregistrat in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, si sa depuna in acest sens Formularul 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata".
Momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obtinerii bunului de catre cedent, conform art. 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz.
Cedentul va trebui sa transmita cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii.
Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala, in sensul anularii dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale.
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu, consultant colaborator www.portalcontabilitate.ro