In analiza urmatoare, facem referire la o societate cu raspundere limitata din Romania care are in Consiliul de Administratie un cetatean polonez. S-a decis sa-i fie oferit acestuia un autoturism dobandit de firma printr-un contract de leasing operational si un card bancar pentru acoperirea cheltuielilor legate de desfasurarea activitatii lui (delegatii, mese servite cu clientii, cazari etc.).
Administratorul nu e angajat prin contract de munca, nici nu are contract de management. El este angajatul unei firme care detine partile sociale (firma-mama) ale societatii in cauza. Vom vedea daca toate cheltuielile de genul celor mentionate mai sus pot fi considerate deductibile fiscal pentru firma analizata.
La analiza deductibilitatii fiecare cheltuiala este tratata separat, dupa natura ei.
Astfel, cheltuielile de cazare sunt deductibile, in baza documentelor justificative, in conditiile stabilite la art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal care stabileste ca sunt cheltuieli efectuate in scopul obtinerii de venituri impozabile, deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme.Conform normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat.
In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:
a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.
Cheltuielile de cazare efectuate pentru alte persoane decat cele mai sus mentionate nu sunt deductibile la determinarea profituluiu impozabil.
Astfel, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile de cazare in tara si in strainatate efectuate pentru administratorul societatii care desfasoara activitatea de administrator in baza actului constitutiv al societatii sau in baza unui contractul de administrare/mandat, pe perioada deplasarilor efectuate in interesul societatii.
Cheltuielile cu mesele servite cu clientii sunt considerate
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale. Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile. In cadrul cheltuielilor de protocol, la calculul profitului impozabil, se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare egala sau mai mare de 100 lei.
Cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile in conditiile prevazute la art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal. Potrivit acestuia, nu sunt deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul profitului impozabil, se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
In cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar etc.
Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro