Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Aspecte privind ajustarile de depreciere la stocuri. Care sunt aspectele fiscale si contabile?

Data aparitiei: 02 Februarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ajustarile de deprecierestocuriomfp 1802ajustarimarfuricheltuielidepreciere


In cazul urmator, asupra societatatii s-a deschis procedura de faliment si pentru valorificarea activelor s-a angajat un expert evaluator. Vom vedea daca in urma evaluarii activelor, a stocurilor de marfa existente in contabilitate trebuie sa se faca ajustari, avand in vedere ca in raportul de evaluare valorile sunt sub nivelul valorilor din contabilitate.

Totodata, identificam care sunt aspectele fiscale si contabile si daca se ia in considerare aceasta evaluare, la inventariere, respectiv la elaborarea situatiilor financiare.

Atat reglementarile contabile conforme cu OMFP 1802/2014 in vigoare de la 1 ianuarie 2015, cat si reglementarile contabile anterioare adoptate prin OMFP 3055/2009 au stabilit ca in situatiile financiare anuale valoarea stocurilor de active circulante se reflecta la valoarea realizabila neta. Aceasta valoare reprezinta pretul pe care l-ar obtine entitatea presupunand ca stocul va fi comercializat intr-o perioada scurta de timp, in conditii normale de piata.
 
Aceasta situatie obliga societatea sa efectueze ajustari de valoare.
 
Cheltuielile cu ajustari de valoare sunt sume nedeductibile la calculul impozitului pe profit deoarece nu sunt recunoscute in categoria provizioanelor deductibile enumerate de art. 22 din Codul fiscal. De exemplu, constituirea unei deprecieri pentru marfuri se va contabiliza prin articolul contabil:

6813 "Cheltuieli cu deprecierea activelor circulante" = 397 "Ajustari pentru deprecierea marfurilor".

Raspuns oferit de Mihaela Benta, consultant Fiscal, inregistrat in registrul Camerei Consultantilor Fiscali, pentru www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X