Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Achizitii si livrari intracomunitare de bunuri. Cum facem monografia contabila?

Data aparitiei: 04 Februarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
achizitiilivrarimonografiesumetvadecontintracomunitaradecontdeclaratie


In analiza urmatoare, societatea este platitoare de TVA si achizitioneaza masini din tarile UE pe care le vinde mai departe tot in tarile UE.

De exemplu, se achizitioneaza o masina cu 15.000 EUR din alt stat UE, iar pe factura nu este inscris TVA. Masina e vanduta cu 15.600 EUR in Cehia.

Vom vedea care este monografia contabila a acestor operatiuni si daca societatea care vinde trebuie sa intocmeasca declaratia 390 pentru aceste operatiuni, fiind achizitie intracomunitara.

Pentru societatea dvs, operatiunile respective reprezinta:

-    achzitie intracomunitara de bunuri in cazul dat, achizitia din Germania;
-    livrare intracomunitara de bunuri, in cazul livrarii in Cehia;

Pentru efectuarea unor astfel de operatiuni societatea dvs trebuie sa fie inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari, conform art. 158^2 din Codul fiscal.

Pentru achizia intracomunitara societatea din Romania efectueaza plata TVA prin masura taxarii inverse conform art. 152 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, inregistrand TVA in decontul de TVA, atat ca suma deductibila, cat si ca suma colectata(4426=4427). Cursul la care se evidentiaza TVA este cel valabil la data facturii, comunicat de BNR in ziua anterioara datei emiterii facturii.

In decontul de TVA, achizitia se va declara la rd. 5, 5.1 si la rd. 18,18.1, iar  in declaratia 390 se va raporta cu cod A. In ceea ce priveste livrarea intracomunitara, factura se va emite in regim de scutire cu  drept de deducere.

Conform prevederilor de la art. 10 din OMFP 2222/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptiile de la pct. 1 si 2 ale aceleiasi litere a), se justifica pe baza urmatoarelor documente:

a) factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca autoturismul au fost transportat din Romania in alt stat membru; si, dupa caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.
 
De retinut este faptul ca pentru acele operatiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.

In concluzie, pentru justificare scutirii de TVA (cu drept de deducere), consideram ca este foarte important ca factura sa fie emisa catre un partener din alt stat membru care sa detina  un cod valid (VIES) de TVA, precum si se faca dovada transportului, ca autoturismul  a parasit teritoriul Romaniei si a fost transportat in alt stat membru.

Societatea va avea urmatoarele obligatii privind raportarea livrarii intracomunitare:
- raportarea la rd.3 si 3.1 prin decontul de TVA (300);
- raportarea cu cod L  in declaratia recapitulativa (390);

Monografie contabila:

Achzitia din Germania:
371 = 401
4426=4427

Vanzarea in Cehia:
4111= 707


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X