Persoanele fizice care in anul 2014 au obtinut venituri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise au obligatia, potrivit prevederilor art.83 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, de a completa si depune formularul 200 - "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" pana la data de 25 mai 2015.
Pentru tranzactiile cu titlurile de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, efectuate in cursul anului fiscal, fiecare intermediar, societate de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alt platitor de venit, dupa caz, are urmatoarele obligatii:
a) calcularea castigului/pierderii la fiecare tranzactie, efectuata pentru contribuabil;
b) calcularea totalului castigurilor/pierderilor pentru tranzactiile efectuate in cursul anului pentru fiecare contribuabil;
c) transmiterea in forma scrisa catre fiecare contribuabil a informatiilor privind totalul castigurilor/pierderilor, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat.
Formularul 200 se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind cu majuscule, citet si corect datele prevazute de formular.
Formularul se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei vor completa in mod corespunzator numarul de surse ori categoria de venituri realizate, cap. II "Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit", in formularul "Anexa nr. .... la Declaratia privind veniturile realizate din Romania", care se ataseaza la declaratia privind veniturile realizate.
Declaratia se completeaza in doua exemplare, din care originalul se depune la:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al imputernicitului sau curatorului fiscal, dupa caz, in cazul persoanelor fizice care nu au domiciliul fiscal in Romania.
Formularul 200 se poate obtine gratuit de la sediul unitatilor fiscale sau poate fi descarcat de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, sectiunea: asistenta contribuabili, rubrica: toate formularele cu explicatii si poate fi descarcat aic
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
SAF-T Ghid de raportare corecta
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul: e-guvernare.ro.
ATENTIE! Depunerea formularului 200 dupa data de 25 mai 2015 precum si nedepunerea acestuia se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 50 si 500 lei.
Informatii detaliate se pot obtine:
- accesand pagina de Internet, www.anaf.ro;
- telefonic, la Biroul central de asistenta telefonica a contribuabililor, la nr. 031.403.91.60;
- la serviciile/birouri de servicii pentru contribuabili din cadrul unitatilor fiscale teritoriale.
SERVICIUL COMUNICARE, RELATII PUBLICE SI MASS-MEDIA
Pentru orice reclamatie sau neregula referitoare la administratia fiscala, apelati gratuit ANAF, la nr. 0800 800 085 - ANAF