Ministerul Finantelor Publice a publicat recent modelul de Registru de bani personali (bacsis), printr-un proiect de ordin aflat in dezbatere publica. Sunt incluse in proiect si regulile de completare a registrului.
In prima parte a proiectului se mentioneaza ca operatorul economic are obligatia constituirii registrului de bani personali prevazut la art. 4 alin.(12) lit.i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completa.
Odata cu noile prevederi, toti operatorii economici care folosesc case de marcat vor inregistra sumele detinute de angajati intr-un registru de bani personali, conform OUG 8/2015.
"Registrul de bani personali prevazut la art. 4 alin. (12) lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se completeaza zilnic de catre personalul operatorului economic care isi desfasoara activitatea in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, la inceputul programului de lucru, fara stersaturi sau modificari si fara a lasa spatii neutilizate", mentioneaza proiectul de ordin publicat de Ministerul de Finante.
Incepand cu 8 mai se vor aplica amenzi de 9.000 lei pentru cei care nu respecta aceasta obligatie.
Noul proiect stabileste ca registrul va avea paginile numerotate in ordine crescatoare, fiind semnat pe ultima pagina de catre administratorul operatorului economic sau de catre persoana imputernicita de acesta.
In ce priveste completarea de catre angajati, proiectul mentioneaza:
"De asemenea, registrul de bani personali urmeaza sa fie completat zilnic de catre angajatii operatorului economic, la inceputul programului de lucru, fara stersaturi sau modificari si fara a lasa spatii neutilizate".
Descarcati aici modelul de Registru de bani personali.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Societatea in cauza are totodata obligatia de a instiinta organul fiscal competent ca a intocmit registrul de bani personali, alaturi de data deschiderii documentului si numarul de pagini, conform numerotarii acestora. Ca pas urmator, autoritatea abilitate tine o evidenta proprie a fiecarui angajat.
Registrul se va pastra la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor cu scopul de a fi prezentat organelor de control. Actul normativ stabileste ca un operator economic poate utiliza un singur registru pentru fiecare magazin.
Proiectul poate fi consultat aici.