Update! Va aducem la cunostinta ca legea care abroga toate prevederile legate de impozitarea bacsisului si obligatia intocmirii unui registru de bani personali a fost publicata in Monitorul Oficial.
Legea 186/2015 publicata recent in Monitor mentine insa prevederile care stabilesc ca neinmanarea bonului fiscal, cand acesta a fost emis, se sanctioneaza in continuare cu amenda de 1.250 lei aplicata persoanei fizice operator al casei de marcat fiscale. De asemenea, se aplica aceeasi contraventie si in cazul in care operatorul casei de marcat fiscale refuza emiterea facturii la cererea clientului.
Impozitarea bacsisului a fost eliminata. Proiectul de lege care elimina din legislatie prevederile care reglementeaza impozitarea bacsisului a fost adoptat de deputati cu 282 voturi "pentru" si doar doua retineri.
Prevederile elimina astfel tot contextul legislativ prin care se stabilea impozitarea bacsisului, evidentierea pe un bon fiscal distinct si toate celelalte conditii existente si stabilite recent.
Pentru a se aplica, legea trebuie este promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial, reaminteste Avocatnet.ro.
In plus, se renunta si la reglementarile potrivit carora angajatii trebuie sa inscrie banii pe care ii detin in Registrul de bani personali.
Atentie! In acest moment, din cauza ca legea nu a aparut inca in Monitorul Oficial, firmele au in continuare obligatia de a impozita bacsisurile.
La acest moment, atrage atentia sursa amintita mai sus, Codul fiscal si normele sale de aplicare prevad ca, de la 1 iunie, bacsisul trebuie trecut pe bonurile fiscale si impozitat.
Bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta, se mentioneaza in OUG nr. 8/2015. Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
O alta reglementare in vigoare, reaminteste Avocatnet.ro, e cea prin care firmele sunt obligate sa stabileasca, printr-un regulament de ordine interioara, daca banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat.
La jumatatea lunii mai a.c., ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara, citat de HotNews.ro
"Solicitarile au fost de amanare a taxarii bacsisului sau de anulare a lui. Am decis de comun acord eliminarea taxarii. Din pacate nu se poate reglementa in toate spetele sale. Vom introduce probabil de la 1 ianuarie anul viitor un impozit forfetar".