Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr. 285/2015 a fost publicata OUG 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Aceasta aduce modificari si completari OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, dupa cum urmeaza:
- se introduce notiunea de bacsis ---> orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precums si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.
- bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparatele de marcat electronice fiscale si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.
- operatorii economici stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca bacsisul ramane la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. Daca bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.
- regulamentul de ordine interioara se pastreaza la locul de instalare al aparatului de marcat electronic fiscal in vederea prezentarii organelor de control.
- sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor, potrivit reglementarilor contabile.
Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale sunt obligati:
- sa intocmeasca documente justificative pentru sumele introduse in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decat cele pentru care au emis bonuri fiscale sau cele inscrise in registrul special, precum si pentru sumele extrase din unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decat cele utilizate pentru a acorda rest clientului
- sa instituie un registru de bani personali, pentru inregistrarea sumelor de bani detinute de personalul operatorului economic la inceperea programului de lucru. Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali.
Modelul, continutul registrului de bani personali, precum si procedura de inregistrare a acestuia la organul fiscal se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
La solicitarea organelor de control, atunci cand se afla in incinta unitatii in care isi desfasoara activitatea si in timpul programului de lucru, personalul operatorului economic este obligat sa prezinte sumele de bani detinute.
Sursa: Finante Arges