Conform modificarilor aduse Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 prin OUG 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale au obligatia ca, la ora inceperii programului de lucru, sa asigure inregistrarea sumelor de bani detinute de personalul operatorului economic care isi desfasoara activitatea in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens. Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru, nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali.
Modelul registrului de bani personali si procedura de inregistrare la organul fiscal au fost aprobate prin OMFP nr. 513 din 30 aprilie 2015.
Descarcati aici Modelul registrului de bani personali!
In termen de 5 zile lucratoare de la data publicarii acestui ordin operatorii economici trebuie sa notifice organului fiscal competent de administrare constituirea registrului de bani personali, precizand data deschiderii acestuia si numarul de pagini, conform numerotarii acestora in ordine crescatoare.
Registrul de bani personali:
- se numeroteaza in ordine crescatoare,
- se semneaza pe ultima pagina de catre administratorul operatorului economic sau de catre persoana imputernicita de acesta.
- se completeaza zilnic de catre personalul operatorului economic care isi desfasoara activitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, la inceputul programului de lucru, fara stersaturi sau modificari si fara a lasa spatii neutilizate.
- se pastreaza la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, in vederea prezentarii acestuia organelor de control.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Se utilizeaza un singur registru de bani personali pentru fiecare unitate de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor fiind suprafata destinata accesului consumatorilor pentru achizitionarea produsului/serviciului, expunerii/prelucrarii/depozitarii produselor oferite, prestarii serviciilor, incasarii contravalorii acestora si circulatiei personalului angajat pentru derularea activitatii.
Raspunderea pentru integritatea registrului de bani personali si completarea zilnica a acestuia de catre personalul care desfasoara activitate in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor revine operatorului economic.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI